Напишете дума/думи за търсене

Човекът, който ритуално изяде прогнозата си, че „интернет ще преживее катастрофален колапс", но свърза света


„Изпълних обещанието си да изям своята публикация. Съжалявам за тези, които не можаха да присъстват, за да станат свидетели на възмездието", пише иронично Меткалф на свой колега няколко дни по-късно. „Интернет не претърпя гигалапс през 1996 г., но имаше много прекъсвания. Нуждаем се от много повече сътрудничество между интернет доставчиците за управлението на операциите в световната мрежа. Въпреки че изядох думите си, както бях обещал, стоя зад тревогата, която изразих", казва Меткалф.
Днес на присъствието, експертизата и ексцентризма на Меткалф се радват няколко престижни американски университета, сред които Тексаският университет в Остин, където Меткалф е почетен професор, и Масачузетският технологичен институт (MIT).
Ethernet продължава да е основният проводник на кабелни мрежови комуникации по цял свят, обработвайки скорости на данни от 10 мегабита до 400 гигабита в секунда. Появяват се технологии за 800 гигабита и 1,6 терабита в секунда. „Сравнете това с 2,94 мегабита в секунда, когато започвахме. И продължава да има страховито съревнование между доставчиците как да подобрят това. Забавлявам се да го гледам", казва Меткалф.

Дори и скептиците са принудени да признаят колко прав е бил в прозренията си за свързаността, които не го напускат никога през годините. „Някои се съпротивляваха на мисълта, че може да се работи, или да се учи дистанционно. Както се видя – може! Добре, че беше пандемията, за да го разберат. Не знам колко хора помнят какво стои зад съкращението COVID. Аз мисля, че може да има още едно значение –
Collaborative Video", шегува се Меткалф.

Пазарният бум на свързаността

е наистина забележителен
По данни на International Data Corporation приходите само от един продукт, свъзан с Ethernet, надхвърлят 30 млрд. долара през 2021 г.
За изненада на мнозина и до ден днешен много организации, които ценят поверителността и сигурността на предаване на данни, използват Ethernet, защото технологията е по-малко уязвима от смущения и пробиви в сигурността.
Меткалф намира, че най-горещата тема в последните години – изкуственият интелект, също е проява на свързаност. „Той използва невронните мрежи – същите, които посочих в моята теза за Мински през 1968 г.", казва Меткалф.

Той не се заблуждава за проблемите, които свързаността докара на световната компютърна сцена, но е забележително спокоен за много от нещата и дори оптимист за бъдещето на глобалната свързаност. „Ние бяхме стъписани от свързаността, която ни връхлетя. Това доведе до някои патологии. Появиха се порнографията, бумът на реклами, хайтек атаките, днес – дезинформацията и фалшивите новини, самотата. Щом технологията създаде тези патологии, пак тя трябва да може да ги разреши. Рано или късно това ще се регулара, както и досега", оптимист е ученият изобретател и предприемач.

"Ентусиазъм" е моята тайна за щастие
Ако си мислите, че компютърните гении и сложните математически умове са най-скучните хора на света, Меткалф е забележително опровержение на този предразсъдък. Но дори когато почива със семейството си, той включва „на математическа скорост", ако се наложи.
През лятото на 1991 г. Боб и съпругата му Робин купуват малка лодка, която наричат „Ентусиазъм". Името избират след едно малко страшно приключение, за което „лудата глава" Боб разбира по-късно.
„Обикаляйки Манхатън, лодката ме отведе нагоре по река Хъдсън, надолу по река Харлем и след това до Статуята на свободата. Кулминацията беше да видя доковете на Бруклин, където норвежкият ми дядо е бил капитан на кораб, а баба ми се бореше с организираната престъпност в Waterfront Commission. Вечерта се похвалих с това на едно парти, а нашият домакин ми каза какъв късметлия съм бил, че не ми е паднал циментов блок върху палубата от мост на река Харлем. Явно бях предприел круиза на разсъмване, преди да се събудят блоковете", шегува се Меткалф.

След тази случка решават да нарекат своята лодка „Ентусиазъм", което на гръцки означава „имам бог в себе си". „Избрахме това име, защото исках Бог (ако има такъв) да е с нас в нашата лодка, когато морето се разбуни", обяснява Меткалф, който, изглежда, е от малцината представители на точните науки, които си задават въпроса дали има Бог.
Меткалф избягва да дава точен отговор на този въпрос, но разказва интересни случки от живота си: „Избягвам откритото море въпреки изключителните качества на „Ентусиазъм" — тя може да поеме вълни по-големи от мен. Но веднъж напуснахме спокойното и слънчево пристанище в Провинстаун, тръгвайки на запад към Бостън. Когато излязохме иззад сянката на Кейп Код,
бяхме ударени от страхотен вятър и вълни с височина от няколко фута.

Една след друга чудовищните вълни се издигаха над кърмата, заплашвайки да ни разбият. Но с всяка следваща вълна, благодарение на вътрешния бог, кърмата на „Ентусиазъм" се повдигаше и оставяше водата да премине под нас в последната възможна секунда", споделя Меткалф.
Това не била първата лодка на компютърния гений. Първата можела да развива скорост до 50 възела, но след едно преживяване, при което се разминал на косъм от смъртта, Меткалф решил, че 20 възела са му достатъчни.

За по-голяма сигурност той е поставил защитна клетка на перката, за да я предпази от плаващи предмети в океана, които могат да я повредят. Вече я е оборудвал и с GPS и два картографа. „Така мога да отида навсякъде уверен, че мога да избегна скали. Ако GPS-ът на лодката се повреди, имам своя iPhone като резервен. Но все още пазя и хартиените карти, които гостите намират за странни", разказва Меткалф. Той използва и радар в мъглата. Веднъж това го спасило от сблъсък с огромен товарен кораб. Друго, за което е похарчил няколкостотин долара, е екипировка за добро акостиране, за да си спести главоболията и потенциални увреждания, които могат да струват много по-скъпо.
Меткалф напомня една мисъл на професора от Кеймбридж от 19-и век Чарлз Кингсли, че всичко, от което се нуждаем, за да бъдем щастливи, е нещо, което ни ентусиазира. „Ентусиазъм" е моята тайна за щастие", казва Меткалф.

Как Стив Джобс му изпрати лимузина

Една вечер, през юни 1979 г. ми се обади човек, който ми се представи като Стив Джобс. Не бях чувал нито за него, нито за „Епъл". Покани ме да работя за него, но аз му отказах, защото току-що бях основал моята компания. Малко по-късно Стив присъства на сватбата ми. Има известно неудобство от това Стив Джобс да присъства на сватбата ти. Никой не помни сватбата, но помни, че Стив Джобс е бил на нея. След това му продадох една технология. Той ми изпрати лимузина, за да ме закара до червения килим на премиерата на „Играта на играчките", защото Ethernet пренася тежестта на филма. Напомних му тогава, че имам пръст в успеха му, а той се обърна и каза: „Благодаря". Стив е в моя списък с вечни герои.

Боб Меткалф бе една от
най-ярките звезди на Форума на лауреатите в Хайделберг през септември 2023 г.
Ентусиазъм е тайната за щастие, написа Меткалф в специален автограф за българските читатели.

Боб Меткалф разказва как е създал Ethernet, за което получи престижната награда за компютърни технологии Turing през 2023 г.

Нагледна схема на Закона на Меткалф: Два телефона могат да направят само една връзка, пет могат да направят 10 връзки, а дванадесет могат да направят 66 връзки. Диаграмата илюстрира мрежовия ефект от разговори между телефони – колкото по-голям е броят на телефоните, свързани към една мрежа, толкова повече нараства и броят на потенциалните обаждания, достъпни за всеки телефон. Това увеличава полезността на всеки телефон, а съответно и приходите.

Боб и Робин Меткалф и техните деца Джулия и Макс на борда на „Ентусиазъм" през 1991 г.
Корицата на сп. TIME за Стив Джобс и неговия филм „Играта на играчките", в който изобретението на Боб Меткалф играе важна роля.

Снимки: авторът, илюстрация: Уикипедия

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X