Пицата е най-известното италианско ястие, което е познато в цял свят. Представлява плосък и в повечето случаи кръгъл хляб, който се пече в пещ. Традиционно се покрива с домати или се намазва с доматена паста и се гарнира обилно с моцарела. Добавянето на други съставки зависи от региона и кулинарните предпочитания.
Какво ви е необходимо:
За тестото: 150 г брашно; 1 яйце; 100 мл прясно мляко; 1 пакетче мая върху тестото: 2 с.л. сметана за готвене; 100 г гъби, нарязани на половинки; 50 г шунка на слайс; 100 г настърган кашкавал; 1 с.л. зехтин; риган
Начин на приготвяне: Загрейте леко млякото и разтворете в него маята. Оставете около 5 мин да шупне, прибавете брашното и яйцето. Омесете меко тесто, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 30 мин. Върху набрашнен плот разточете тестото на кръгла кора, прехвърлете в тава и намажете със сметаната. Отгоре подредете гъбите, шунката и поръсете с кашкавал и риган. Печете в предварително загрята на 200 °C фурна за около 25 мин.