Процесът на удебеляване на жлъчката не е болест, но води до сериозни последици. Причините често са свързани с лоша диета, наследственост, висок холестерол. Ако следвате препоръките на лекарите и правилното лечение, нейният състав може да бъде подобрен, усложненията могат да бъдат предотвратени.
Секрецията на жлъчката е важна стъпка в процеса на храносмилане. Обикновено течната секреция има хомогенна консистенция. Когато попадне в червата, започва разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати. При различни заболявания или патологии възниква удебеляване, рискът от образуване на камъни и запушване на жлъчните пътища се увеличава.
Защо жлъчката става дебела?
Жлъчката е жълта или зеленикава течност, която се произвежда от черния дроб и се натрупва в жлъчния мехур. Състои се от киселини, натрий, калий и вода. Когато концентрацията се промени, започва процесът на образуване на плътна утайка или минерални соли. Ако удебеляването продължава няколко седмици или месеци, се образуват жлъчни съсиреци и камъни с различни размери.
Основните причини за появата на гъста жлъчка:
- наследствени заболявания на храносмилателната система;
- липса на физическа активност;
- наднормено тегло;
- злоупотреба с мазни и пържени храни;
- повишени нива на холестерол в кръвта;
- нарушение на хормоналните нива (менопауза, бременност);
- странични ефекти на някои лекарства (контрацептиви, диуретици).
Обикновено излишната жлъчка трябва да се преработи в киселини и да се отдели от тялото. Проблемът се появява, ако човек пие малко течности и обича протеиновите диети. Тя придружава заболявания на черния дроб, червата, панкреаса.
Когато жлъчката се сгъсти, може да се появи обструктивна жълтеница, храносмилането е нарушено. Излишъкът може да увреди панкреаса и да причини хроничен панкреатит. При тежки случаи жлъчнокаменната болест се развива с мъчителни пристъпи на болка.
Предупредителни признаци и симптоми на удебелена жлъчка
Удебеляването на жлъчката се случва постепенно, но първите нарушения лесно се подозират по характерните признаци:
- появата на горчивина в устата след хранене или усилие;
- пристъпи на гадене, запушване с жлъчка или слюнка;
- чести нарушения на изпражненията, диария;
- болки в стомаха, редуващи се със спазми;
- тежест в десния хипохондриум;
- киселини в стомаха при изхвърляне на жлъчка в хранопровода;
- оригване с горчив вкус.
Сред нестандартните симптоми на плътна жлъчка са появата на непоносим сърбеж, дразнене и лющене на кожата, поява на старчески петна върху корема. Нарушаването на функцията на червата води до хронична умора. Човек не спи добре, дразни се и е нервен без причина.
Как да разреждаме жлъчката
Ако се диагностицира гъста жлъчка, е важно да се избягва образуването на камъни. В началния етап е достатъчно да промените диетата и хранителните си навици:
- откажете се от мазни и пикантни храни;
- намалете консумацията на животински мазнини, растително масло;
- спазвайте режима на пиене (поне 2 литра чиста вода на ден).
За да се поддържа работата на жлъчния мехур, лекарите избират лекарства, които помагат за производството на ензими. Процесът на смилане на храната е лесен, без болка и неприятен вкус на горчивина. Най-ефективни са естествените лекарства. Те съдържат растителни екстракти и изсушена животинска жлъчка за облекчаване на подуване и болка.
Най-полезни за втечняване и подобряване на храносмилането
Предотвратяване на удебеляване на жлъчката
За здравето на жлъчния мехур е важно да избягвате стреса, да се храните правилно и да се движите повече. Лекарите препоръчват по-често ходене, плуване или танци. При изпълнение на упражнения стагнацията на жлъчката намалява и преминаването й през червата се ускорява. Усещането за тежест в страната, запек и подуване на корема изчезват.
Храненето оказва силно влияние върху плътността на жлъчката. При редки хранения тя остава в пикочния мехур, отложена под формата на соли. Диетолозите препоръчват:
- Яжте храна на пара в собствен сок, задушена с малко масло.
- Не забравяйте за течните супи от зеленчуков бульон.
- Следете нивата на холестерола си, намалете количеството преработено месо (колбаси, пушени меса).
- Избягвайте напълно алкохола, подправките и оцета.
Помнете, удебеляването на жлъчката е опасно и изисква задължително лечение.
Кои храни са нужни за здрава жлъчка?
Коментари (0)
Вашият коментар