Детството на талантливата певица Нели Рангелова определено има сладък вкус, и то не само заради хубавите спомени, но и заради прекрасната храна, която приготвяла майка ѝ. “Много сладкиши ни правеше, много торти, но, разбира се, и готвено - супички”, спомня си тя. Винаги преди малката Нели да тръгне на училище, ѝ носели чаша прясно мляко с един разбит жълтък и мед. “Била съм много малка, но помня как баба всяка сутрин вземаше от кокошките пресни яйца. Пробиваше една дупка и няма да ви кажа колко много от тях съм изпила”, смее се Рангелова.
Тя си спомня вкуса на храната, приготвена изцяло от домашни продукти. В днешно време намира за трудно да се намерят такива. “Съвсем наскоро приятелка ми даде прясно свинско месо. На мен много ми допадна, но моят син например въобще не харесва самия му мирис. Явно е свикнал с нещата, които купуваме от магазина”, казва певицата.
За последната година и половина тя свали 18 килограма, като за това роля изигра и начинът ѝ на хранене. В менюто ѝ присъстват основно салати и печено месо на фурна. Понякога си позволява да разчупи този модел на хранене. Приятелката, която ѝ донесла свинско, ѝ дала и пресни пръжки, които певицата възнамерява да приготви с качамак.
Определено в кухнята на певицата царува здравословната храна. “В крайна сметка човек трябва да се съобразява с това как изглежда и колко килограма е. Да не говорим, че в нашата семейна тройка единият е спортист и той не яде мазни неща. Общо взето, храната е винаги малко и приготвена по най-добрия и немазен начин”, казва Рангелова. “Нормално е в един момент човек да разбере, че трябва малко по-леко да се храни и въобще да има повече двигателен режим”, допълва тя.
Признава, че свалянето на 18 кг никак не било лесно и за него се изисквали много воля и постоянство. Рангелова ограничила колкото може въглехидратите под формата на хляб, картофи, ориз. “Само салати, месце и риба”, казва певицата. Разбира се, понякога си хапва и други неща, които обича, като суши и скариди. “Човек не трябва да се ограничава чак толкова много.”
Рангелова не пропуска закуската. Най-често хапва мюсли, в които добавя малко нарязана ябълка, канела, бадеми или орехи. Любимата ѝ храна сутрин са мекици с домашно сладко или палачинки. Старае се обаче да не прекалява с тях.
Рангелова обича десертите и сладките неща. Преди няколко дни приготвила крем карамел почти за първи път. “Ако съм го правила преди, то е било в детските ми години, когато съм гледала мама”, спомня си певицата. Присетила се за него, когато видяла снимки на десерта във фейсбук, публикувани от нейна приятелка. “Поисках веднага рецептата и в 12 ч. посред нощ направих крем карамела с 1 л мляко, но то се оказаха много купички, че 3-4 дена след това въобще не успяхме да го изядем”, смее се певицата.
Това лято пробва доста нови неща в кулинарията. Едно от тях е приготвянето на домашно сладко от зелени смокини. “Чукнах в чичко гугъл как се прави, обаче написах само смокини. Започнах да го приготвям по система, която се оказа коренно различна от тази за зелените. Нищо не стана, разбира се. Получиха се твърди като чук. Разбрах, че това не ми е призванието”, смее се Рангелова.
През лятото съпругът ѝ я помолил да му направи доматен сок. “Никога през живота си не го бях приготвяла. Купих най-скъпите домати, купих и някакви стъклени бутилки, които се затварят. Общо взето, накрая мъжът ми каза, че водката ще излезе много по-евтина, отколкото доматения сок. Даде ми предложение да го подаряваме на приятели само на рождени дни като нещо много скъпо и екопроизведено”, смее се Рангелова.
Тя е пътувала почти по целия свят, за да пее пред феновете си. Преди години това я завело във вече бившия СССР, където прекарала 3 месеца и половина. Единственото нещо, което могла да яде, бил черен хайвер. “Причината е, че на местата, където пътувахме, се готвеха странни и мазни манджи от овнешко и т.н. Но черният хайвер тогава при тях не струваше нищо, докато сега вече цената му е много висока”, казва Рангелова. Въпреки че не е особено голям фен на пастата, все още си спомня как на един обяд в Сицилия ѝ сервирали точно 20 ястия. “С една дума се чудя на тези хора как може да ядат толкова паста”, шегува се певицата. Една от любимите ѝ чуждестранни кухни си остава гръцката.
Заек по ловджийски*
Продукти
1 див заек
оцет за накисване на месото
сол
маслини, скилидки чесън, картофи, арпаджик, бейби моркови, салам или луканка
червено вино
Начин на приготвяне
Накисваме дивия заек в оцет за една нощ. Нарязваме го на парчета и го осоляваме. Съвсем леко запържваме заешкото, за да може да се запечатат всичките му аромати. След това го нареждаме в пръстен съд. Прибавяме на око маслините, необелените цели скилидки чесън, нарязани картофки, арпаджик, бейби морковчетата и малко салам или луканка. Наливаме червено вино и слагаме пръстения съд във фурната. Печем го на нормален огън за 2-3 часа.
*Певицата много обича заешкото месо, защото е крехко и в него няма почти никакви мазнини. Тази рецепта навремето я научила от майка си, тъй като баща й бил ловджия и донасял в дома им диво заешко месо.
Коментари (0)
Вашият коментар