Напишете дума/думи за търсене

Kabile – вино, вдъхновено от траките

Серията е посветена на най-древните традиции във винопроизводството и историята на античния град Кабиле

Древните тракийски традиции за правене на вино и богатото наследство на тракийския регион вдъхновиха „Вила Ямбол“ да лансира специална серия вина Kabile. Те са кръстени на античния едноименен град Кабиле, където траките са правели вино. Градът и напитката били покровителствани от античната богиня Кибела. Именно нейният лик е на етикета на вината с тази марка. Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино оттам. Първите сведения за производство на вино от траките са от Омир. Те подчертават, че за разлика от елините, траките не разреждат виното с вода. За траките виното било нещо божествено, неизменна част от техните магични ритуали - питието, което ги доближавало до Бога. В целия древен свят се е пиело вино, но тракийското се е смятало за особено качествено.

Екипът вярва, че вдъхновението от Кибела и древната тракийска история са важни за успехите на марката Kabile по света и у нас. Само от началото на тази година марката спечели общо 20 медала на световни конкурси. Седем от отличията са от престижния Vinalies Internationales 2019 във Франция. На пътуващия международен конкурс Mondial de Bruxelles наградите са четири. На Los Angeles International Wine Awards вината на най-старата изба в Южна България спечелиха общо осем приза. От International Wine Challenge 2019 серията спечели едно бронзово отличие. Бестселърът в серията е Kabile Мавруд и Каберне Совиньон. Няма конкурс, на който това вино да участва и да не се отличи. Само за година има златни медали от Mondial de Bruxelles, от Vinalies International и от London experts in wine – Best of Bulgaria 2017.

Серията се състои от „Шардоне”, от купаж от „Шардоне” и „Совиньон блан”, розе от „Сира” и три червени вина от „Мавруд и „Каберне Совиньон”, от „Мерло” и „Каберне” и от чиста „Сира”. Виното се произвежда по метода на микровинификация от подбрано грозде с контролиран добив.

X