Зелени подправки
За да имат винаги ястията ви свеж вкус на зелени подправки, може да замразите такива във формичките за лед.
1 Нарежете подправките, като бихте могли да ги съчетавате по вкусове или пък да ги подреждате само по една от вид в кубче.
2 Запълнете формата със зехтин или разтопено масло.
3 Покрийте с прозрачно фолио и замразете за една нощ.
4 На следващия ден може да отвиете и да сложете кубчетата в пликчета, като надпишете какво е съдържанието.
По този начин може да замразите розмарин, мащерка, салвия, джоджен, риган, лавандула. Босилекът не е подходящ за замразяване, защото е твърде деликатен.
Кафе
Замразете кафе или какао и си слагайте по една бучка в студеното мляко или пък ползвайте за сладоледи, кремове, сладкиши.
Бульон
Всички сме наясно с невероятните ползи на костния бульон. Ако нямате възможност да го приготвяте всяка седмица, замразете си няколко форми за лед, пълни с костен бульон, и ги ползвайте при готвене - така и вкусът на всеки сос и на всяка манджа ще бъде по-наситен и по-добър.
Бебешко пюре
Малките бебета хапват минимални количества, а е трудно всеки ден да им готвите по няколко вида храна. Затова замразявайте бебешкото пюре във формички за лед. Така ще може да контролирате и дозите на захранването.
Плодови ледчета
Слагайте по някакъв плод във всяка формичка и доливайте с вода, сок или студен чай. Така ще имате много ароматни и красиви формички за своите коктейли, както и за смутито.
Вино и доматен сос
Когато ви останат няколко глътки вино в бутилката, не ги изхвърляйте. Замразете ги във формички за лед и може да ги ползвате при готвене. Има много видове сос, които стават по-хубави, ако едната съставка е вино. Същото може да направите и с доматения сос.
Вместо формички за лед може да използвате подложка от бонбониера.
Коментари (0)
Вашият коментар