Според изследване, проведено от микробиолога д-р Маркус Егер, кухненската гъба е пълна с около 350 вида гадни бактерии, които може да разболеят семейството ни много, ама много лошо. Сред тях са ешерихия коли, мораксела и салмонела.
Кой е най-качественият метод за чистене на гъбата, с която миете съдовете?
Напълнете кофа с 4 л вода и изсипете 3/4 ч.ч. белина. Потопете замърсената гъба. Оставете 5 мин, а след това изплакнете обилно. Този метод убива убедително 99,9% от трите опасни бактериални щамове, които най-често се намират в кухненските гъби.
Ето и още няколко метода за почистване. Вие преценете резултатите.
1. Почистване в микровълнова печка: Оставете гъбата в уреда за една минута. Учените са категорични, че този метод също унищожава 99,9% от микробите. Бъдете обаче внимателни, тъй като гъбата е ужасно гореща след края на процедурата.
2. Почистване в съдомиялна машина: още един претендент, който унищожава 99,9% от микробите. Изберете функцията нормален цикъл и я прекратете преди да започне опцията изсушаване.
3. Почистване с оцет: оцетът със сигурност е универсален инструмент, но когато става въпрос за почистване на домакински гъби, не е най-добрият помощник. Той убива само 99,6% от бактериите, ако гъбата е киснала в оцет 5 минути.
Коментари (0)
Вашият коментар