Една текила, две текили, три текили- слаб?
Ако искате да отслабнете, диетолозите и фитнес инструкторите ще ви кажат да спрете алкохола. Високо калоричен е и се дебелее от него. Добрите новини са ,че проучване намери връзка между текилата и загубата на тегло.
Според проучване представено на срещата на Американското химическо дружество, любимото на всички парти питие може да помогне също и за намаляването на кръвната захар. По-конкретно това са натуралните захари, които естествено се намират в растението от агаве, от което всъщност се прави текилата. Тези захари се наричат агавин, които не са същите като сиропа от агаве- те са несмилаеми, което означава, че те действат като фибри и няма да повишат кръвната захар.
"Агавите не са скъпи и нямат известни странични ефекти."- казва д-р Мерцедес Г. Лопез. Тя добавя, че агавите, както другите фруктони, са най-добрите захари които спомагат за растежа на здрави микроби в устата и в червата. Нещо повече, агавините могат да помогнат на хората да се чувстват по-сити и да ядат по-малко.
Д-р Лопез обяснява, че агавините са по-добри от изкуствените подсладители, които се абсорбират от тялото и могат да дадат различни странични ефекти, например като главоболие. Както и да е агавините нямат вкус на сладко, както подсладителите.
За да достигнат до изводи, изследователите храниха група от мишки със стандартна диета, но добавиха и агавини във водата им. Те установили, че на мишките, на които са им давали агавини ядат по-малко, губят тегло и нивата на кръвната захар са намалели в сравнение с други подсладители като глюкоза, фруктоза, захароза, сироп от агаве и аспартам.
Това не трябва да се взима в предвид, като постоянно наливане с текила в опит да се отслабне, а по-скоро като избор какво да изпием в бара следващия път, когато отидем.
Превод и редакция: Стела Илиева
Коментари (0)
Вашият коментар