Дървените лъжици за готвене от време на време трябва да се изваряват със содена вода.
Кани и съдове от метал се чистят с гореща вода и сода, като се оставят да киснат няколко часа.
За да имате винаги блестящо и чисто хаванче, от време на време го изтривайте с каша от оцет и пресята дървена пепел.
За да се отстрани миризмата на чесън от дървеното хаванче, както и за да се измият добре дъските за рязане на лук и месо, може да ги попарите с вряла вода и да ги измиете със сапун. Ако имате търпение, би било още по-добре да ги изтъркате с четка и ситен пясък по посока на дървените нишки. След това се изплакват добре със студена вода и се оставят да съхнат на сухо проветриво място, но не и близо до печката.
За огнеупорните съдове
За доброто съхраняване на огнеупорните съдове е необходимо да се полагат следните грижи:
1 В нагрят огнеупорен съд никога не наливайте студена течност и не слагайте студени продукти.
2 Съдът, който слагате на печката, трябва да е много добре изсушен отвън.
3 Когато доливате вода в ястието, дръпнете съда от огъня и внимавайте течността да пада в средата на съда и да не допира стените му.
4 Когато готвите, гледайте дъното на огнеупорния съд да е винаги покрито с течност или мазнина.
5 Ястията подгрявайте на тих огън, като ги разбърквате леко.
6 Избягвайте да готвите в огнеупорни съдове на открит огън. Ако все пак ви се наложи, сложете под съда телена или метална подложка.
7 Когато слагате огнеупорен съд върху печката, тя не трябва да е силно нагрята.
8 Нагретите огнеупорни съдове не слагайте никога върху студени метали, на цимент, на камък, на влажни подложки. Слагайте ги само върху суха дъска или подложка.
9 Не търкайте огнеупорни съдове с тел или пък с пясък, защото ще повредите стъклото.
10 В огнеупорни съдове слагайте за готвене и печене само това, което може свободно да се побере.
За още практични съвети, разговори със специалисти, срещи с любими кулинарни блогъри и вкусни рецепти търсете новия брой на списание "Рецепти за здраве".
Коментари (0)
Вашият коментар