Сладка се варят от различни плодове, които трябва да са напълно здрави, добре узрели и пресни. Всеки различен плод изисква съответната преработка. Например при ягодите и малините е необходимо да се изчистят само чашечните листа с дръжката и да се измият внимателно, черешите и дренките трябва да се измият добре и да им се отстранят костилките, а сливи, кайсии и праскови изискват обезкостяване и по възможност да престоят известно време във варна вода, а орехчетата, смокините и портокалите е добре да се изварят в една или в няколко води.
Сладката се варят в плитки и широки съдове, които по обем може да поберат поне двойно повече от съдържанието на сладкото, което варите. Ако съдът е по-малък, съществува риск сладкото да изкипи и със сигурност ще ви напръска плота и стените. А при твърде голям съд сладкото се разстила на тънък пласт, благодарение на което сиропът се сгъстява бързо и има опасност плодът да остане недоварен.
Трябва да имате предвид също, че за колкото по-кратко време сладкото е готово, толкова неговият цвят е по-светъл и ароматът на плода – по-добре запазен. Ето защо не бива да се вари сладко от повече от два килограма плод наведнъж, както и не трябва да се вари на силен огън с оглед на това да се осигури по-бързото изпаряване и сгъстяване.
Пяната, получена при варенето на сладкото, се обира с решетеста лъжица. Особено грижливо трябва да се обере пяната, след като сладкото се свали от котлона. Захарта, кристализирала по стените на тавата, в която се вари сладкото, трябва да се обере с лъжица или с влажна кърпа.
За да се избегне захаросването на сладкото, няколко минути преди да се свали от огъня, се прибавя на 1 кг захар по 1 ч.л. лимонена киселина.
Сладкото е готово, когато капка от сиропа, капната върху порцеланова чинийка или бучка захар, запази формата си и не се разлива.
За варене на сладко използвайте само бяла кристална захар.
Специално за сладкото от ягоди може да използвате една тънкост – първо ги посипете със захарта и ги оставете да престоят така една нощ, за да се отдели сокът им. Така след сваряване те ще останат цели, а сиропът им ще бъде доста по-ароматен.
Щом се свали от огъня, сладкото се изсипва в добре изсушен малък съд, в който се оставя да преседи една нощ, за да се напои добре плодът със сироп, след което се изсипва в буркани. Сладката се запазват най-добре в буркани от ? кг, които трябва да държите на хладно и проветриво място.
Сладко от смокини
необходими продукти:
350 г смокини
1 кг захар
1 ч.л. винена киселина
начин на приготвяне:
1. Изберете малки и еднакви по големина смокини, отрежете им дръжките и ги измийте със студена вода.
2. Варете ги в 2-3 води по 5 мин. След последното изваряване веднага ги измийте със студена вода.
3. Прободете смокините на няколко места с игла, сложете ги в сиропа и ги варете 10-15 мин.
4. Оставете ги да престоят в сиропа една нощ, за да се напои добре плодът.
5. На другия ден сварете отново сладкото до необходимата гъстота.
6. Прибавете киселината и свалете от огъня.
7. След като сладкото изстине, го разсипете в буркани.
Сладко от ягоди или малини
необходими продукти:
750 г ягоди
1 кг захар
1 ч.л. винена киселина
2 ч.ч. вода
начин на приготвяне:
1. Ягодите се накисват във варна вода за 15 минути, след което се измиват и им се махат дръжчиците.
2. Отделно се сварява сироп от 1 кг захар и 2 чаши вода.
3. Свареният сироп се оставя да застине, прибавят се ягодите и се варят на силен огън, като пяната се обира постоянно с решетеста лъжица.
4. Към края на варенето се прибавя 1 ч.л. винена киселина.
5. Сладкото се изсипва в дълбок съд, оставя се да изстине, след което се насипва в буркани.
Сладко от зелени орехчета
необходими продукти:
1 кг орехчета
1 кг захар
1 ч.л. винена киселина
3 ч.ч. вода
начин на приготвяне:
1. Орехчетата за сладко трябва да бъдат млади, още не втвърдени и прясно набрани. Веднага след набирането им ги обелете и ги потопете в студена вода, за да не почернеят.
2. Сварете ги в две води. Във всяка вода е добре да се варят по 10 минути.
3. Оставете ги да престоят във втората вода на хладно място около едно денонощие.
4. Сварете сироп, в който добавете орехчетата и сварете сладкото на силен огън.
5. Когато се сгъсти, прибавете винената киселина и свалете от огъня.
6. Оставете сладкото да изстине и го насипете в буркани.
Коментари (0)
Вашият коментар