Спазването на някои прости правила за здравословно хранене през зимата може да ви предпази от настинка или грип, както и да облекчи симптомите в случай, че се разболеете.
Как да се предпазите...
Ниските нива на желязо или цинк в организма може да ви направят по-уязвими към инфекциите. Включвайте в менюто си пилешко и нетлъсто телешко месо, кисело мляко, яйца, варива, бадеми, тиквени семки или соя. Вегетарианците са застрашени повече от дефицит на желязо и цинк, но могат да компенсират, като хапват често киноа, овесени ядки, червено цвекло. Не забравяйте, че без достатъчно витамин С организмът не може да усвои желязото. Но преди да заредите с портокали, добре е да знаете, че има храни, които съдържат повече витамин С. Подходящи за любителите на пикантни храни например са чушките чили. Те съдържат и капсаицин - съединение, което облекчава на ставните и мускулни болки.
И как да действате при първите симптоми
Ароматните подправки от някои популярни десерти през зимните празници имат и лечебни свойства. Джинджифилът има силно антибактериално действие, засилва циркулацията на кръвта и помага за изчистването на слузта и секретите. Добавете малко настърган пресен джинджифил към овесените ядки с мляко за закуска или сварете чай с него, когато се почувствате неразположени. А чаят с добавка от щипка канела ускорява втечняването на секретите за по-бързото им изчистване и облекчава дразнещата кашлица.
Топлите течности – бульон, супа, успокояват лигавицата на гърлото и помагат за изчистването на синусите. С тяхна помощ се възпрепятства производството на неутрофили – белите кръвни телца, които се появяват при възпалителните процеси при простудните заболявания и водят до засиленото образуване на слуз (хремата и секретите при възпалено гърло).
Внимавайте с... употребата на капките за нос, които нарушават естествения процес на отделяне на секретите – именно по този начин тялото ви се чисти от задържането на вируси и бактерии в областта на носоглътката.
Коментари (0)
Вашият коментар