Кампанията #ХраненеСмисъл насърчава здравословни хранителни навици от най-ранна възраст
#ХраненеСмисъл е инициатива на Лидл България, която насочва вниманието към осъзнатото и балансирано хранене като част от устойчивия начин на живот. Кампанията обръща специално внимание на детското хранене и затова през лятото на 2024 г. беше проведено национално проучване, фокусирано върху хранителните навици на децата. Резултатите показват, че макар мнозинството от децата в България да закусват редовно, все още има предизвикателства, свързани с разнообразието и баланса на сутрешното хранене. По темата разговаряме с проф. д-р Людмила Иванова, водещ специалист по хранене и диететика, за това колко важна е сутрешната закуска и как родителите могат да помогнат на децата си да развият здравословни хранителни навици.
Проф. д-р Людмила Иванова е професор по хранене и диететика, магистър по медицина и доктор. Тя е преподавател в Медицинския факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ и консултант на УНИЦЕФ по въпросите на храненето, със специален фокус върху преодоляването на хранителните дефицити. Освен това проф. Иванова е активен лектор на национални и международни форуми за утвърждаване на здравословното хранене и има над 150 научни публикации в страната и чужбина.
- Защо закуската е толкова важна? Можете ли да обясните как сутрешното хранене влияе върху концентрацията, енергията и общото благосъстояние?
- Сутрешната закуска често се определя като най-важното хранене за деня, чрез което се доставят енергия и хранителни вещества, нужни за предстоящите активности. Сутрешното хранене е от особено значение за децата и подрастващите, а пропускането на закуската сутрин крие редица рискове, значително по-високи в сравнение с тези за възрастните. Според национално представително проучване за хранителните навици на децата в България, проведено през юни по поръчка на Лидл България, 85,6% от децата в страната закусват редовно, като най-често консумираните храни са тестени изделия (59,1%), сандвичи (55,9%) и зърнени храни (32,7%). В същото време, само 5% от децата включват зеленчуци в закуската си, което подчертава нуждата от по-балансирани и разнообразни хранителни опции. При децата метаболизмът на глюкоза в мозъка е значително по-интензивен, кръвният ток и използването на кислород от мозъка са по-високи. Доказано е, че нуждите от глюкоза от мозъка на деца на възраст 4-10 години са два пъти по-големи в сравнение с потребностите на възрастните. Именно тези физиологични особености поставят детския мозък в опасност, ако след дългия нощен сън не се достави „храна“ за нормалната мозъчна дейност. Деца, които редовно приемат сутрешната си закуска не по-късно от три часа след нощен сън, имат повишена концентрация в клас, по-добра памет и активно задържане на вниманието, по-добра успеваемост, особено при решаване на аритметични задачи, както и по-ниска степен на хиперактивност. Закуската поддържа децата бодри, концентрирани и успешни при усвояване и възпроизвеждане на новата информация, като влияе положително върху академичните им резултати.
- Кои храни са подходящи за детската закуска и как можем да ги направим привлекателни за децата? Имате ли препоръки за балансирани и вкусни закуски, които ще се харесат на децата?
- Добре балансираната закуска е важна част от здравословния начин на живот и може да бъде незаменим източник на енергия и редица хранителни вещества. Тя влияе върху качеството на цялостното хранене, предпазва от прехранване и наднормено тегло и подобрява академичните резултати. Препоръчително е сутрешната закуска при учениците да доставя не по-малко от 20 – 25% от дневните енергийни потребности за съответната възраст, като съдържа разнообразни храни-представители на не по-малко от четири хранителни групи – хляб, зърнени храни, мляко и млечни храни, зеленчуци, плодове, ядки и варива, полезни масла. Разнообразието гарантира адекватен прием на есенциални хранителни вещества – витамини, минерали, микроелементи, аминокиселини и мастни киселини. Всичко това е особено важно в периода на активен растеж и развитие в детската и юношеска възраст. Сандвичи с пълнозърнест хляб, сирене, домат, краставица, овесена каша с мляко и стафиди, варено жито с орехови ядки и ябълка и още много други варианти могат да бъдат част от добрата закуска, задължително придружена с чаша мляко. Внимание се обръща върху ниското съдържание на захар, сол и мазнини.
- Каква е връзката между редовната закуска и дългосрочните хранителни навици на децата? Как сутрешното хранене може да повлияе на техните предпочитания и избор на храна в бъдеще?
- Изграждането на хранително поведение е дълъг процес, който включва предоставяне на информация, обучение, наличие и достъп до здравословни храни и осигуряване на подкрепяща околна среда. Това цели доброволното приемане и здравословен избор по време на всички периоди на детската възраст и осигуряване на здравословно хранене за цял живот. От най-ранна възраст родителите могат да включват децата в пазаруването и приготвянето на храна, като същевременно обясняват полезността за здравето. Децата ще се радват да участват в създаването на вкусни и здравословни закуски за цялото семейство. Ако сутрешната закуска се превърне в общуване с родителите и другите деца в семейството, това ще създаде интерес и устойчив навик за редовна сутрешна закуска. Използване на времето за хранене като възможност за учене – търсене на различните групи храни, откриване на нови възможности за избор на здравословни закуски всеки ден, обясняване какви полезни хранителните вещества се съдържат в конкретните храни – ще превърне началото на деня и сутрешната закуска в неповторима инвестиция в здравето през целия живот.
- Какво представлява „АБВ на детската закуска“ според Вас? Кои са основните хранителни вещества, които трябва да присъстват в сутрешното хранене на децата, за да се осигури пълноценен старт на деня?
- А – активно участие на всяко дете в избор на сутрешната закуска; редовна закуска всеки ден; Б – балансирана, разнообразна, засищаща; В – всяка здравословна и привлекателна храна има своето място в сутрешната закуска. Закуската трябва да съдържа достатъчно количество пълноценен белтък, за предпочитане от нискомаслени видове като мляко, сирене, извара, варива; бавноусвоими въглехидрати и баластни вещества, идващи от пълнозърнест хляб и макаронени изделия, овесени ядки, жито, кафяв ориз, витамини и минерали от зеленчуци и плодове, за предпочитане сезонни и по-възможност локално произведени, и да не забравяме водата. Всъщност такава закуска представлява един мини модел на хранене, което благоприятства здравето от една страна, и в същото време спомага за опазване на природните ресурси. Това е и темата на информационната кампания #ХраненеСмисъл, която насърчава осъзнатото хранене.
- Как споделената закуска с родителите или връстниците може да повлияе на хранителните навици на децата? Може ли съвместното хранене да насърчи по-здравословен избор на храни и по-добри социални умения?
- Доказана е ролята на средата за изграждане на здравословни навици и за утвърждаване на здравословно поведение. Това включва семейството, примера на родителите, училището, съучениците и приятелите, обществото. В детската и юношеската възраст децата са с все още неустановени предпочитания и навици и всичко, което може да насочи техния избор към по-здравословен, трябва да бъде мобилизирано, за да може те да растат и здрави и успешни. Стимулиращо за закусване сутрин е обявяването на ден, в който учениците ще донесат приготвени от тях закуски у дома и заедно ще ги споделят и коментират. При по-големите ученици стимулиращ фактор за закусване сутрин може да бъде по-добър успех в училище, по-добри спортни постижения и не на последно място, по-хармонично тяло и по-малък риск от наднормено тегло.
- Ролята на родителите в изграждането на здравословни хранителни навици при децата е ключова. Какви са Вашите съвети към родителите, които искат да осигурят на децата си пълноценна закуска, но срещат предизвикателства като капризи към храната или липса на време сутрин?
- Семейството е важен фактор за възбуждане на интерес към храната, за правилен избор и привлекателно представяне на всеки отделен хранителен продукт. Родителите са най-големият пример за децата и тяхната роля в изграждането на хранителните навици е от съществено значение. Най-добрият начин да насърчим децата да приемат разнообразна и полезна храна е чрез личен пример – ако родителите консумират балансирани закуски и включват децата в процеса на избор и приготвяне, това ще повиши техния интерес. Още една ефективна стратегия е превръщането на храненето в игра – например чрез креативно подреждане на продуктите.
Инициативата #ХраненеСмисъл на Лидл България е част от стратегията за устойчиво развитие на смарт ритейлъра, която поставя фокус върху осъзнатото хранене като грижа както за здравето, така и за опазването на природните ресурси. Кампанията подкрепя родителите и всички, които искат да осигурят най-доброто за себе си и своите деца с полезна информация и практични насоки за балансирано и устойчиво хранене.
Всеки, който желае да се запознае с принципите на осъзнато хранене има възможност да го направи по време на събитието „Почти всичко за родителството“, което ще се проведе на 8 и 9 март в НДК. Чрез интерактивната инсталация #ХраненеСмисъл родителите и техните деца ще имат възможност да открият основните принципи на Планетарната диета и да научат как лесно да приготвят балансирано детско меню.
Коментари (0)
Вашият коментар