Тази газирана напитка е тостът на празненствата от векове, но кой я е измислил?
На 4 август 1693 г. бенедиктински монах на име Дом Пиер Периньон изкрещява развълнувано на своите братя монаси. „Елате бързо! Аз пия звездите!" — възкликна той, след като най-после разкрива тайната за производството на пенливо шампанско. Или поне така би могла да бъде една от версиите на историята.
Уви, този очарователен анекдот е мит от XIX век.
Всъщност Дом Периньон работи неуморно, за да премахне мехурчетата във виното от своя регион, Шампан.
Когато бутилираното от него вино се охладило, преди цялата захар да се превърне в алкохол, ферментацията спряла. След това, когато настъпило лятото, температурата в шишетата отново се вдигнала, пасивните дрожди се активирали, произвеждайки въглероден диоксид и ефервесценция. Повишеното налягане било причината много бутилки, направени от стъкло с лошо качество, да експлодират в мазето. Заради този инцидент съдържанието в шишето става известно като „дяволското вино".
В началото на XVIII век френската аристокрация припознава вкуса на напитката като нещо, което й е по мярка, и по-късно се появяват марки като Veuve Clicquot, Krug и Bollinger. Шампанското, наречено Dom Pérignon, е произведено за първи път през 1921 г. – и сега „дяволското вино" е най-известното в света.
Коментари (0)
Вашият коментар