Спускането на кораб във водата винаги е било придружено от някаква форма на жертвена церемония.
Говори се, че вавилонците са клали вол всеки път, когато са пускали кораб, докато викингите са убивали по един роб.
През XV век в Англия е било обичайно представител на краля да изпие чаша вино, да поръси малко върху палубата на нов кораб и след това да хвърли чашата зад борда. Но до XVIII век толкова много кораби са пуснати на вода, че цялото това хвърляне на бокали се оказва доста скъпо. Вместо това въвели използването на бутилки вино.
Първият път, когато е използвано шампанско вместо обикновено вино, е когато кралица Виктория пуска HMS Royal Arthur през 1891 г.
Шампанското обаче не се използва по презумция винаги.
Корабите Cunard се пускат на вода с бяло вино, покойната кралица Елизабет II използва бутилка уиски, когато пуска HMS Queen Elizabeth, а подводниците традиционно се пускат на вода със скромна бутилка домашна бира.
Коментари (0)
Вашият коментар