Стремежът да се избягва употребата на пластмаси става все по-популярен през последните години и това е съвсем оправдано. Части от тези пластмаси, известни като микропластмаси и нанопластмаси, са открити в нашите тела, като плака в артериите и в кръвта. Изследванията продължават, но проучванията показват, че микропластмасата може да бъде свързана със заболявания като рак и репродуктивни проблеми.
Сега проучване, публикувано в Chemosphere, ръководено от изследователи от Toxic-Free Future и Амстердамския институт за живот и околна среда във Vrije Universiteit, дава още повече причина да преразгледаме тази пластмасова кутия или лъжица за сервиране.
Изследователите тествали 203 черни пластмасови предмета, които се предлагат в САЩ, вариращи от прибори за готвене и съхранение на храна до продукти за лична хигиена и играчки, за забавители на горенето. Осемдесет и пет процента от тестваните продукти съдържат забавители на горенето.
„Оказва се, че много от тях са имали повишени нива на забавители на горенето и по-специално на бромирани забавители на горенето, които са свързани с редица здравословни проблеми", обяснява Кизи Чарлз-Гузман, главен изпълнителен директор на Центъра за здравеопазване на околната среда.
Бромираните забавители на горенето са свързани с рак, хормонални нарушения, невротоксичност, репродуктивни проблеми и проблеми с развитието.
Това, което също е тревожно, е, че някои от забавителите на горенето, открити в тези продукти, са забранени в САЩ. Например тавите за суши съдържат най-високи нива на забавители на горенето и по-специално големи количества декабромодифенил етер, който е забранен химикал.
Как тези вредни и често забранени химикали са попаднали във вашия пластмасов черпак за супа или тава за суши?
Те биха могли да бъдат направени от рециклирани електронни отпадъци и електрическо оборудване – така че телевизори, компютри, уреди, неща, които по дефиниция се третират със забавители на горенето, за да се предотврати пожар във вашия дом.
И тази електроника може да е била обработена с тези забавители на горенето години преди да бъдат забранени. Например декабромодифениловият етер беше забранен едва през 2021 г.
Колко трябва да се тревожите?
Това очевидно не е добра новина, но знанието е сила. Сега може да вземате информирани решения относно продуктите, които държите в дома си – и това решение може да изглежда различно от това на вашия съсед. Може би не може да си позволите да смените съдовете си за готвене точно сега. Или може би се опитвате да забременеете и искате те да излязат от употреба.
Изборът е ваш, но експертите имат мнения.
„Нещото, което трябва да се разбере за изследването, е, че изследователите са взели тези кухненски уреди и всичко останало и са ги разтворили напълно във всички тези разтворители, след което са преминали през машина и са успели да разберат колко части на милион или милиард има в тези кухненски прибори и поднос за суши", обяснява Джейми Алън, доцент в катедрата по фармакология и токсикология в Мичиганския държавен университет.
Няма съмнение, че тези черни пластмаси съдържат вредни забавители на горенето, но Алън отбеляза, че когато използвате черни пластмасови кухненски предмети, вие не ги разтопявате и ядете.
„Това, което не знаем, е колко потенциално се освобождава в храната, която готвим, и не знаем дали това се освобождава при готвене, колко абсорбираме в телата си, така че има значителна празнина в нашето разбиране", каза Алън.
Чарлз-Гузман има различно мнение. „Забавителите на горенето са ужасни за нас, защото се биоакумулират. Това означава, че дори ниско ниво на рутинна експозиция наистина се натрупва в тялото ви с течение на времето."
Най-високите нива на химикали, забавящи горенето, са открити в черните контейнери за суши.
Химикалите се изхвърлят, когато тези предмети се нагреят - което е тревожно за съдовете за готвене.
Това означава, че ако готвите на супервисока температура, е разумно да избягвате използването на черни пластмасови прибори. Същото важи и за нагряване на пластмасова кутия за храна.
Ако все пак използвате черни пластмасови съдове за готвене, докато готвите, не ги дръжте в контакт с горещия предмет твърде дълго. Вместо това го използвайте за бързо разбъркване и извадете храната от горещия съд.
Какво да използвате вместо това?
„Ако може постепенно да замените лъжиците си или да използвате по-малко тези с черно покритие, това е страхотно", съветва Алън. Чарлз-Гузман също препоръчва да погледнете чекмеджето с "боклуци" в къщата на майка ви или дори в собствения ви дом, за да видите дали нямате непластмасови прибори, съхранявани там.
Металът, дървото и керамиката са добри варианти за кухненски прибори.
Металът е подходящ за високи температури и се почиства най-лесно. Дървените прибори могат да се замърсят със сурово месо или бактерии от сурова маруля и са по-трудни да се дезинфекцират и почистват.
Това ново проучване може да звучи страшно и е част от нарастващите доказателства срещу употребата на пластмаси. Но има неща, които може да направите, за да ограничите използването на черни пластмаси, дори ако това не означава да се отървете от тях точно сега.
Коментари (0)
Вашият коментар