Напишете дума/думи за търсене

Има ли мозъкът пол?

Ако сте мъж, може да имате по-голям контакт с женствената си страна, отколкото някога сте предполагали, а ако сте жена, понякога може да мислите повече като пораснало момче.

Това са новините, идващи от учени, които смятат, че има „мъжки мозъци" и „женски мозъци". Резултатите от различни проучвания показват, че въпреки че господата са склонни да притежават „мъжки" мозъци, а дамите са склонни да имат „женски" мозъци, това невинаги е така.

Повечето учени смятат, че няма истинска разлика между мъжете и жените, що се отнася до пълната интелигентност (обикновено наричана коефициент на интелигентност), но има все повече доказателства, че мозъците на мъжете и жените са устроени по различен начин. Тази теория може да обясни констатацията, че средностатистическите мъже са по-добри в някои неща, а жените са по-добри в други.

Жените обикновено са по-добри в емпатията, а мъжете като цяло са по-добри в систематизирането. С други думи, господата често са по-умели в откриването на правилата, които управляват една система. Те обичат да се занимават дълбоко с дейности като ремонт на автомобили, компютри или създаване на обширна музикална колекция.

Смята се, че жените, от друга страна, са по-добри в отгатването на емоциите на другите хора и в реагирането по подходящ начин. Те биха били по-склонни да ви утешат във време на криза.

Забележка

Проучване на университета в Кеймбридж установи, че 17% от мъжете имат „женски" емпатизиращ мозък и 17% от жените имат „мъжки" систематичен мозък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X