Напишете дума/думи за търсене

„Добрата" родителска тактика, която по невнимание отглежда нарцистични деца

Внимавайте да не прехвалвате децата си.
Нарцисизмът е чума за нашето общество. Ако някога сте срещали нарцисист - и аз говоря за истински нарцисист, не просто някой, който е прекалено уверен и самонадеян в това, но диагностициран нарцисист, знаете, че тези хора имат много малко изкупителни качества.

Психолозите са разделени на две групи. Според едните прекаленото угаждане на желанията на децата и обсипването им с похвали ги кара да мислят, че са по-добри от другите, което в крайна сметка води до създаването на нарцистичен възрастен индивид. Докато другата група смята, че децата, на които е отказана топлина, са склонни да развият вид защитен механизъм, който води до необходимостта да бъдат обичани от другите, което създава нарцисизъм.

Проучване от 2015 г. обаче установява, че една от тези групи е права. Проучването е направено от университета в Амстердам и е изследвало 565 деца на възраст между 7 и 12 години, както и техните родители, в продължение на година и половина.

Проверявайки участниците на всеки шест месеца, изследователите оценяват динамиката на семейството чрез поредица от въпроси, за да видят каква роля играят родителите в неволното отглеждане на деца с нарцистични тенденции.
Какви бяха резултатите?

Нарцисизмът при децата се предсказва от прехвалването на родителите, а не от липсата на родителска топлина. Както отбелязаха авторите на изследването, нищо добро не може да дойде от това да имаме деца с нарцистични черти.

Нарцисистите са жестоки, манипулативни и дори склонни към насилие. Изследователите на проучването обясняват също, че смятат, че това е първото надлъжно изследване, направено върху произхода на нарцисизма в младостта. Ако родителите бъдат научени, че поставянето на децата им на пиедестал и набиването на малките им мозъци, че са по-добри от всички останали, е лоша идея, тогава може би може да имаме много по-малко войнолюбиви диктатори и като цяло жестоки, несимпатични хора. Звучи ми като утопия.

Въпреки че може да е лесно да се каже на родителите да не засипват децата си с комплименти и лукс, които помагат за това да бъдат разглезени, това може да е малко предизвикателство. Повечето родители намират децата си за съвършени и не се свенят да им го повтарят ден и нощ. Дори собствениците на домашни любимци, които нямат собствени деца, засипват обичните си животни с обич и безспирни похвали.

Така де, когато обичаш нещо толкова, колкото хората обичат своите бебета, е трудно да не създадеш чудовище. Но предполагам, че всички може да положим усилия да бъдем по-малко заливащи с тонове любов и заблудени в това как оценяваме нашите малки създания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X