Напишете дума/думи за търсене

Влажният нос може драстично да намали риска от настинка

Не, не говорим само за миене на ръцете. Предотвратете болестите тази есен и зима, като превърнете това в навик.

Медиците казват, че носът ви може да бъде ключов за предотвратяване на вируси - и има един начин да се уверите, че върши работата си: да предотвратите изсъхването му.

Зачестяват дните със студен сутрешен въздух, но нека помним, че не може да се разболеем само заради хладното студено време. По-голямата част от настинките се причиняват от вируси.

Въпреки това вдишването на студен, сух въздух навън (или дори в дома ви) може да ви направи по-податливи на настинка. И всичко това се дължи на начина, по който носовете ни са настроени да ни защитават.
Носният апарат е проектиран да бъде първата стъпка в борбата с инфекцията и филтрирането на дразнителите в околната среда.

Носът има собствена вътрешна система за овлажняване, която му позволява лесно да се адаптира към промените във външната среда. Тази роля е изключително важна, защото бележи началото на доставянето на свеж, чист, овлажнен въздух до най-дълбоката част на белите дробове.

Когато въздухът извън носа е твърде сух, това го кара да работи по-усилено, за да овлажнява въздуха, който вдишвате, и невинаги може да се справи. Когато назалната филтрация и имунната защита не функционират оптимално поради сух въздух, вирусите като тези, които причиняват респираторни инфекции и есенни настинки - могат да проникнат по-лесно.

Как защитната система на носа се възпрепятства от студеното време
Здравословната назална функция разчита както на правилната анатомия, за да се осигури добър въздушен поток, така и на добре хидратиран слой слуз, който помага да се поддържа носът овлажнен и чист.

Този слузен слой отговаря категорично на името си - лепкав слой сополи във вътрешната обвивка на носната кухина, който действа като „физическа блокада за навлизане на вируси и бактерии в тъканта и като активен имунологичен орган.

Може да звучи грубо, но тъй като работата на носа е да овлажнява и затопля въздуха, който вдишва, премахвайки малките частици във въздуха, преди да достигнат долните дихателни пътища, слузният (или епителният) слой е от съществено значение.

Носната кухина също така съдържа милиарди клетки, наречени реснички, които изглеждат като „микроскопични издатини, подобни на пръсти, които се движат в унисон, за да измият слузта, бактериите и вирусите", според д-р Питър Филип, ринолог, хирург и асистент професор в Катедрата по оториноларингология, хирургия на главата и шията в Медицинския център на Университета „Ръш".
Всички тези защити са изложени на риск, когато имате сухи носни проходи.

Влажността пада, когато времето се охлади, което затруднява носа да поддържа този хубав, овлажнен слой слуз. Въздухът в собствения ви дом също може да е по-сух от перфектния за носа. Да не говорим, че различни вируси процъфтяват през есенните и зимните месеци, което може да раздразни защитния слой на носа.

Вашето тайно оръжие през сезона на вирусите? Предпазвайте носните си проходи от сухота, като поддържате пространството у дома и в офиса по-влажно.


Други причини за сухота в носа и признаци, че изпитвате проблема
Разбира се, не само студеното време може да причини сухота в носа. Други причини за сух нос могат да се дължат на дехидратация; бъркане в носа; често пъхане на тъкани или чужди тела в носа; сухо време; алергии; много различни лекарства, като перорални деконгестанти, антихистамини и определени лекарства за психиатрични състояния; и някои автоимунни заболявания.
Тютюневият дим, замърсителите на въздуха, дразнещите
аромати/миризми и алергените също могат да навредят на здравето на носа ви. Ако има прекомерни количества дразнители или инфекциозни частици в околната среда, носът трябва да работи по-усилено върху филтрирането и след това също може да не се справи с насърчаването на идеалното овлажняване, което след това води до сухота.

Как да разберете дали носът ви е сух?
- Общ дискомфорт в носа, болезненост, сърбеж или запушване
- Гъста слуз, която може да доведе до влошаване на задръстванията и дискомфорт
- Променено обоняние
- Лющеща се кожа, струпеи, корички
- Суха жълта слуз
- Кървави струпеи или кървене от носа

Най-доброто нещо, което може да направите, ако имате сухи носни проходи, особено през сезона на настинките и грипа
Ясно и просто, трябва да се справите със сухия въздух и да поддържате носните си проходи влажни. Тази една промяна в начина на живот може да направи огромна разлика.

Осигуряването на подходяща идеална влажност във вашето вътрешно жилищно пространство е наистина ключът към продължаващо, дългосрочно облекчение.
Овлажнителят може да помогне, ако околната среда е твърде суха, но бъдете внимателни - прекомерната влажност на закрито може също да затрудни дишането и може да доведе до растеж на мухъл в околната среда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X