Напишете дума/думи за търсене

От Древен Египет до днес - защо модата на леопардовите щампи е непреходна?

Асоцииран с всеки от Бет Линч до Мел Би и понякога наричан „неутрален" от модните разбирачи, леопардовият принт е толкова силен стил, че може да датира от древен Египет. Но през есента 2024 г. отново изживява нещо като моден ренесанс.

Неотдавна Кейт Мос носеше палто с леопардов принт на ревюта на седмицата на модата в Париж, докато Хейли Бийбър беше забелязана в подобен дизайн в Ел Ей. Леопардът също е на модния подиум – не само върху палта, но и върху дънките с широки крачоли на Marks & Spencer, които са разпродадени за нула време. Списъкът с чакащи за този модел наброява 12 000.
Статистиката показва колко е нараснал интересът. Между юли и август платформата за модно търсене Lyst съобщи, че търсенията на „леопардов принт" са се увеличили с 91%. Акцентът е основно върху два артикула – палта с леопардов принт и дънки. Pinterest казва, че търсенията на „дънки с леопардов принт" са се увеличили с 2990% от миналата година.

Неотдавнашната популярност на леопардовия принт най-вероятно се дължи на промяната в статуквото на модата. От известно време виждаме възхода на тихия лукс с много изгладена минималистична атмосфера. Леопардовият принт изглежда предлага почивка от това. Освен това е известно, че тенденциите се движат в 20-годишни цикли, така че това се дължи на завръщане от популярността през нулата – просто си спомнете за Scary Spice, която не излизаше от леопарда на върха на славата си. Разбира се, леопардовият принт датира много по-рано от появата на Spice Girls.

Джо Уелдън, автор на Fierce: The History of Leopard Print, съобщава, че в гробницата на Тутанкамон е открито парче платно с леопардов принт. Истинските леопардови кожи са били популярни през ХХ век. Жените през 20-те години са ги носили като знак за статус, но филмови звезди като Джоан Крауфорд, Джейн Мансфийлд и Одри Хепбърн помагат за повишаване на профила на щампата, а Кристиан Диор я включва в своя модна колекция от 1947 г.

Не всичко обаче е принт, често е и козина. Благодарение на Джаки Кенеди, носеща кожено палто от леопард през 1962 г., търсенето на тези кожи скача. Изчислено е, че четвърт милион леопарди са умрели в резултат на това, а това животно е включено в списъка на застрашените видове през 1972 г. Леопардовият принт вместо козината става норма през следващите десетилетия.
Той придобива рокендрол преобразяване през 70-те и 80-те години, когато е носен от звезди като Деби Хари, Мик Джагър, Дивайн и Тина Търнър, докато през 90-те той намира място в гардеробите на Spice Girls.


Леопардовият принт все още се вписва в множество тенденции. През 2024 г. това е истинска класика, така че може да се разглежда като елегантно, но също така сигнализира за блясък, така че подхожда на усещането на парти момичето за нахален външен вид. Уелдън казва, че дълголетието му се свежда до това качество на хамелеон. „В различните времена придобива различни значения. Икономиката е предизвикателство, политиката е ужасяваща. Леопардовата щампа ни напомня, че можем да играем, че можем да мислим за красотата на природата и че все още можем да се чувстваме силни в трудни времена."

В крайна сметка винаги има място за леопард. Този принт е класически, но и малко палав: перфектна комбинация от вулгарност и елегантност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X