Напишете дума/думи за търсене

Павел Иванов - звезда за една нощ след филма за Гунди

Павел Иванов (Гунди) и Александра Свиленова (Лита) на предпремиерата на филма, предназначена за журналисти
СНИМКИ: ПЛАМЕН КОДРОВ

Два часа и четиридесет и пет минути изглежда като твърде дълго време, в което да стоиш на едно място и да гледаш филм. Но зрителите, които напълниха залата в кино “Одеон”, за да гледат медийната прожекция на филма “Гунди. Легенда за любовта”, не отместиха поглед от екрана дори за една секунда през всичките 165 минути. Може би защото лентата разказва историята на велик наш футболист - Георги Аспарухов - Гунди, прославил България по цял свят, за любовта към футбола, но и към любимата му Величка Маркова - Лита. А може би защото очакванията как ще бъде представен животът му на големия екран и доколко някой изобщо би могъл да изиграе Гунди, бяха големи.

Напълно оправдани както от актьорите в главните роли - Павел Иванов (Гунди) и Александра Свиленова (Лита), така и от сценариста - Емил Бонев, до режисьора - Димитър Димитров, и продуцентите - Иван Христов и Андрей Арнаудов, след края на прожекцията филмът предизвика бурни аплодисменти. “Георги Аспарухов е символ на много неща. Надяваме се, че този филм ще го увековечи завинаги и ще ни направи по-горди и по-щастливи от това, че сме българи”, каза Арнаудов. 

Павел Иванов като Гунди 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Павел Иванов като Гунди СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Лентата проследява живота на легендарния футболист - от годините, в които играе за юношеския отбор на “Левски”, когато среща Лита и се влюбва нея, времето, в което, вместо да бъде в истинска казарма, той играе за “Ботев” в Пловдив, до осъществяването на голямата му мечта - да стане част от отбора на мъжете в “Левски” и националния отбор. Част от лентата са и моментите, в които

президентът на Италия

иска Гунди да играе за тях

Но въпреки заплатата от 300 000 долара, луксозния имот, в който могат безгрижно да живеят заедно със съпругата му и синът им Андрей, за Аспарухов има само една страна и само един отбор - България и “Левски”. До опитите на Държавна сигурност да бъде вербуван и неуспеха им, който поставя на пътя пред големия футболист хиляди препятствия. И до трагичния момент, в който, след като е отстранен от три мача, Аспарухов решава, че приятелският двубой във Враца, на който е изпратен да играе заедно с Никола Котков, ще бъде последният му. И загива в катастрофа едва на 28 години.

“Една специална благодарност имам към Лита Маркова, която ни допусна в спомените си. Тя ни разказа живота си и сподели любовта си към Георги Аспарухов. Лита Маркова ни припомни колко много е обичан един от най-известните българи през 60-те години на миналия век. Цяла България е обичала Георги Аспарухов и за нас е чест да принесем тази памет за поколенията напред просто защото всичко, от което се нуждаем, е любов”, каза сценаристът на лентата Емил Бонев, който години наред се подготвя за филма и изпипва всеки детайл. Бонев разказа и че официални документи, които да потвърждават факта, че

Държавна сигурност

се опитва неколкократно

да вербува Аспарухов

няма. Но Лита знае за това, макар и любимият ѝ мъж да не ѝ е разказвал колко пъти е привикван за разговори или е спиран по път за тренировка, за да бъде убеждаван, а дори и заплашван, да стане агент на ДС. Но тя помни - как е подслушван телефонът ѝ, стотиците пъти, в които са следени, докато се разхождат навън. Как веднага след като сключват църковен брак на 1 януари в Троянския манастир, още на следващия ден са извикани в Първо районно, а от милицията им показват снимки от щастливото събитие, макар самите младоженци да не са имали фотограф. Маркова дори лепи наново некролозите на Гунди, защото от ДС ги махат. 

Владимир Люцканов, Емил Марков, Биляна Петринска и Параскева Джукелова (от ляво на дясно)  на медийната прожекция
Владимир Люцканов, Емил Марков, Биляна Петринска и Параскева Джукелова (от ляво на дясно) на медийната прожекция

Преди всичко тази 165-минутна лента обаче разказва за любовта - не само за страстта на Гунди към футбола, която е толкова несломима, че той трудно си представя да живее без нея. Но и любовта между него и Лита. Именно тя е движещата сила, която му помага да не се откаже от мечтата си дори и в най-трудните моменти - когато го вербуват от Държавна сигурност, защото той вече е национален герой. А какво по-удобно от това? Защото 60 000 скандират името му на терена всеки път и чакат с трепет поредния гол. Макар тази негова любов без малко да разруши най-съкровеното, което всъщност има - семейството му. Ненапразно едни от най-трудните кадри за снимане между двамата главни герои са от най-интимните моменти между Гунди и Лита. За Павел Иванов това е сцената, когато Аспарухов е в казармата в Пловдив и предлага брак на Величка, а за Александра Свиленова - превратната точка във взаимоотношенията между Величка Маркова и Гунди, когато трябва да решат дали продължават напред заедно, или футболът ще ги раздели.

И двамата се явяват на кастинги за ролите, но Павел Иванов е избран още преди това, когато Емил Бонев носи папка с негови снимки на Величка Маркова, а тя възклицава: “Емо, това е Гунди.”

Сред актьорския състав са Емил Марков, Биляна Петринска, Димитър Маринов, Владимир Люцканов, Параскева Джукелова, Дарина Радева, Пенко Господинов и други. Премиерата е на 9 октомври в София и на 11-и в Пловдив. Филмът може да бъде гледан в кината от 18 октомври.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X