Напишете дума/думи за търсене

7 неща, които лекарите съветват винаги да правим след падане

Хората на всяка възраст са податливи на падане, но по-възрастните са особено изложени на риск.
Паданията са водещата причина за наранявания и смърт от наранявания при хора на възраст над 65 години и са отговорни за близо 3 милиона посещения на спешни отделения за възрастни хора през 2021 г., според данни от Центъра за контрол на заболяванията на Щатите.
„Независимо от възрастта ви, важно е да приемате паданията сериозно", обяснява лекарят от спешното отделение д-р Джо Уитингтън пред HuffPost.

„Независимо дали става дума за млад човек, който се е отървал от падане, или за някого по-възрастен, който смята, че това е просто част от стареенето, важно е да разберем, че паданията могат да доведат до усложнения като инфекции или дълготрайни увреждания. Превенцията е ключова. Поддържането на редовна физическа активност, коригирането на околната среда и знанието какво да се прави след падане може значително да намали рисковете."

Какво съветват да правим докторите след падане, включително съвети за предотвратяване на този тип инцидент.

Първо, прегледайте цялото тяло за наранявания
Преди дори да се опитате да станете, направете проверка на цялото тяло за болка, „особено в главата, шията или гръбначния стълб, както и възможни фрактури или измествания", обяснява д-р Уитингтън.
Трябва също така да внимавате за ожулвания, значителни отоци, силна болка или невъзможност да движите която и да е част от тялото си.

Тази стъпка е от решаващо значение, за да се избегне влошаване на потенциална фрактура, изместване или вътрешно нараняване чрез твърде бързо движение. Ако забележите остра болка или имате затруднения с движението, останете там, където сте, и се обадете на спешна помощ.

Движете се бавно
Внезапните движения могат да влошат скрити наранявания като навяхвания или фрактури. Други сериозни наранявания, свързани с падане, като вътрешен кръвоизлив или сътресения, може да не са очевидни веднага.

„Ако почувствате замайване, гадене или силна болка, останете неподвижни и потърсете помощ. Твърде бързото ставане може да влоши нараняване", споделя д-р Уитингтън.

Ако си ударите главата, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро
Ако си ударите главата по време на падане, незабавно се прегледайте от медицински специалист - дори ако в началото се чувствате добре.

Симптоми като замаяност, объркване, главоболие или гадене могат да показват сътресение, мозъчен кръвоизлив или по-сериозно нараняване. По-специално мозъчните кръвоизливи могат да бъдат животозастрашаващи и често се развиват с различна скорост, така че може да не забележите тежки симптоми веднага. Нараняванията на главата са трудни и могат да ескалират бързо, така че винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.

Знайте, че паданията могат да бъдат особено опасни за тези, които приемат разредители на кръвта, тъй като тези лекарства могат да „увеличат риска от потенциално животозастрашаващо кървене, особено след травма на главата", обяснява лекарят по спешна медицина д-р Джесика Сингх, основател и главен изпълнителен директор на „Съкхау Уелнес".

Ако изпитвате друга тревожна болка или симптоми като цяло, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Лекувайте всякакви леки наранявания у дома
Ако няма незабавни признаци на сериозно нараняване, поемете дълбоко въздух и нанесете лед върху възпалените зони. Ледът помага за намаляване на подуването и предотвратява по-нататъшно увреждане. Не се опитвайте да „издържате". Важно е да не изпитвате болка или дискомфорт след падане.

Ако сте наранили крайник, повдигнете го, за да сведете до минимум подуването.

Ако сте изкълчили глезена си или сте наранили коляното, вдигането им над сърцето помага за лечебния процес. Не пренебрегвайте това, което изглежда като леко нараняване. Ранната грижа може да предотврати по-сериозни проблеми по-късно.

След това помислете върху факторите, довели до падането
След падане отделете малко време, за да разберете основната причина за инцидента, като вземете предвид личните фактори и факторите на околната среда.
Например дали падането е резултат от подхлъзване върху лед или мокра повърхност, пропусната стъпка, инцидент, причинен основно от някой друг, липса на подходящ баланс, подкрепа и/или предпазни мерки или външна ситуация? Какви други външни фактори, включително лекарства, алкохол или употреба на вещества, може да са допринесли за падането?

Помислете също за причините, които може да са допринесли за това, като например здравословно състояние или дали сте бързали, разсеяни или изпълнявали няколко задачи, когато се е случило падането.

Докато паданията често се случват след подхлъзване или спъване, външните фактори рядко са единствената причина за падането на възрастен пациент. В почти всички случаи са включени съпътстващи заболявания и здравословно състояние на пациентите.

Оценката на цялата ситуация ще ви помогне да получите подходяща медицинска помощ и да имате по-добри мерки за безопасност занапред.

Намалете опасностите от падане във вашия дом
Много падания се случват през нощта или на слабо осветени места. Добавянето на нощни светлини или по-ярки крушки в ключови зони, особено в коридори, бани и стълби, може драстично да намали риска от падане.
Подходящите обувки с устойчиви на приплъзване подметки и помощни устройства (като ръкохватки, инструменти за достигане и аларми за падане) също могат да подобрят здравето и безопасността.
Малки промени като тези могат да направят огромна разлика, особено за възрастни хора или хора с ограничена подвижност.

Останете активни
Вследствие на падане може да станете прекалено предпазливи и да се страхувате да не се случи отново, което може да ви направи по-заседнали. Но е толкова важно да останете активни и да продължите да правите нещата, които ви харесват.

Неподвижността е свързана с декондициониране и по-голям риск от падане. Изследванията показват, че страхът обикновено се изпитва след падане, което води до намалена физическа активност и повишен риск от падане.

Важно е да останете активни и да работите върху баланса си чрез практики като йога или тай чи, които могат значително да намалят риска от падане.
С напредване на възрастта губим мускулна сила и гъвкавост, което се отразява на баланса ни. Укрепването на мускулите и практикуването на координация помагат на тялото да реагира по-добре на подхлъзване или спъване, което потенциално предотвратява сериозно падане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X