Напишете дума/думи за търсене

Съвети за засаждане на пролетните луковици

Ако искате пролетта да направи градината ви по-цветна от всякога, имате нужда от цветя. За този сезон задължителни са лалета, зюмбюли, нарциси, минзухари.

Всички тези прекрасни пролетни цветя се отглеждат чрез луковици, които трябва да се засадят през есента. Ако още не сте си купили луковици, не губете време. И не защото ще закъснеете да ги засадите, а защото няма да имате голям избор. За да се сдобиете с качествен посадъчен материал, посетете специализиран магазин за сортови семена или градински център. Не разчитайте на купени луковици от пазар, случаен магазин или търговски вериги, тъй като не се знае откъде са и как са съхранявани. Засаждането се прави в доста дълъг период - от края на септември та чак до ноември.

По принцип луковиците се продават в готови опаковки, но се предлагат и единични бройки от по-редки и скъпи сортове. Количеството на луковиците е различно в зависимост от вида на цветето и неговата разновидност.

Препоръчително е да се спрете на няколко сорта или цветя от всеки вид. Освен това е добре да ги съобразите цветово, ако ще ги засаждате близо едни до други.

За да имате по-продължителен цъфтеж на пролетните цветя, посъветвайте се с продавач-консултанта. Обикновено в магазина има каталози, които дават по-точна информация за началото и продължителността на цъфтежа. Така може да изберете видове и сортове, които хем се застъпват по време на цъфтежа, хем обхващат по-дълъг период, докато започнат да цъфтят къснопролетните и летните цветя.


Как да ги засадите

Пролетните цветя може да засадите в лехи, в един или няколко реда, както и разпръснато между тревата или около декоративните храсти и дървета в градината.

Ако имате място около пътеки или специални цветни лехи, засадете лалетата там - почвата е обработена добре и редовно окопавана. Може да засадите луковиците в редове или дори да направите някаква геометрична фигура според мястото, с което разполагате. В този случай задължително съобразете цветовете, за да не се получи "какафония", както и от всичко по малко.

Често луковичките са засаждат на групи или разпръснато в тревната площ. Наистина резултатът от зелена трева и цъфнали в нея прекрасни лалета или нарциси е прекрасен, но не и практичен. Още рано през пролетта тревата започва интензивно да нараства. В един момент ще се наложи моравата да се коси, което не може да стане, тъй като цветята също са израснали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X