Напишете дума/думи за търсене

Осем стайни растения за перваза на прозореца

Китайска паричка

Много стайни растения виреят на перваза на прозореца, но има няколко важни изисквания, които трябва да имате предвид, преди да направите своя избор.

Кактусите и сукулентите са очевидният избор за первази с източно и южно изложение, тъй като повечето се нуждаят от няколко часа пряка

слънчева светлина,

за да виреят. Опунцията от семейство Кактусови ще е интересна за перваза на прозореца и е избор, който се нуждае от малко поддръжка. Условията там обаче могат да бъдат твърде тежки за листни растения, които могат да страдат от изгаряне на листата – по-подходящи за тези растения са первазите със западно изложение. А малкото светлина върху первазите на прозорци със северно изложение е идеална за сенколюбиви домашни растения, като стрептокарпус.
Струва си и да помислите за

размерите

на первазите на прозорците и саксии за стайни растения с какъв размер и форма ще паснат върху тях. Това също може да определи вида на стайното растение, което отглеждате. Някои имат много плитки корени и следователно са идеални за плитки съдове или саксии, докато по-дълбоко вкоренените растения ще се нуждаят от по-дълбоки.

Имайте предвид, че дневните и нощните температури на перваза на вашия прозорец могат да варират драстично и да паднат значително през зимата. Някои домашни растения, които са щастливи там през лятото, може да се нуждаят от преместване на по-топло място през есента и зимата, дори ако има по-малко светлина.

Определете в каква посока е обърнат вашият прозорец, много или малко слънце получава, и изберете стайните си растения в зависимост от техните изисквания към светлината. Измерете перваза на прозореца и си изберете саксии или кашпи така, че да паснат там.

Засадете стайните си растения в подходящ компост без торф – компостът за стайни растения е подходящ за повечето от тях, но свободно дрениращата смес е по-добра за кактуси и сукуленти. Поливайте обилно, като оставяте водата да се отцеди от саксията, преди да я поставите на перваза на прозореца.

Проверявайте растенията редовно през първите няколко седмици за признаци на стрес, студ или изгаряне на листата и поливайте според инструкциите за грижа за всяко растение.

Препоръчваме ви осем от най-добрите стайни растения за отглеждане на перваза на прозореца:

1. Китайска паричка 

Китайска паричка или понякога наричано мисионерско растение, Pilea perperomiodes е нискорастящо стайно растение с привлекателни, месести листа, което е идеално за перваза на прозореца. Изберете светло място, защитено от пряка слънчева светлина, за най-добри резултати. Растението може също така да понася по-ниски нива на светлина, въпреки че листата му могат да станат по-тъмни.
височина х ширина: 30 см х 30 см

2. Слонско ухо

Слонско ухо
Слонско ухо

„Поли“ е компактен сорт от семейство Змиярникови с лъскави листа с жилки и атрактивни ръбове. Вирее в светли, топли условия, с високи нива на влажност. Голям перваз на прозореца в светла и изпълнена с пари баня е идеален.
в x ш: 45см x 45см

3. Сукуленти

Ниско растящи и толерантни към различни нива на светлина, много сукуленти, като алое, агаве, ешеверии и красули, са идеални за отглеждане на первази на прозорци. Повечето виреят на пълна слънчева светлина и се нуждаят от много малко поливане. Въпреки това Haworthia truncata – живи камъчета, предпочита пъстра сянка.
в x ш: 30cm x 30cm

4. Кактуси 

Кактусите растат бавно и са идеални за отглеждане на слънчеви первази. Засадете вашите в порести теракотени контейнери в песъчлив компост, за да им осигурите адекватен дренаж и да намалите шансовете им да изгният.
в x ш: 30cм x 30cм

5. Monstera obliqua

Монстера
Монстера

Този вид от рода Монстера е рядко срещано и скъпо растение Растението е особено известно със своята зеленина, която често е силно надупчена. Понякога тази монстера е е описвана като имаща повече празно пространство отколкото зелена тъкан по листата. Ако сте колекционер и попаднете на този вид Монстера, отглеждайте го на светло място, защитено от пряка слънчева светлина. Най-добре се справя във влажна среда, така че помислете дали не е подходящо за отглеждане на перваза на прозореца на банята.
в x ш: 70см x 40см

6. Стрептокарпус 

Стрептокарпус
Стрептокарпус

Цветето е близък братовчед на африканскта теменужка, всъщност е нейн предшественик. С листната си розетка и формата на листата много наподобява добре познатата ни иглика. На пръв поглед някои сортове могат да се объркат и с орфеевото цвете.
Стрептокарпусите произхождат от южноафриканските гори и затова виреят при ниски нива на светлина, включително на пъстра сянка. За най-добри резултати им осигурете ярка светлина, но не прекалено много слънце – первазът на прозореца със северно или западно изложение е идеален.
в х ш: 30 см х 45см

7. Венерина мухоловка

Венерина мухоловка
Венерина мухоловка

Отглеждайте това растение - капан за мухи, на слънчев перваз на прозорец, в идеалния случай в баня, тъй като влажните условия ще имитират естественото му субтропично местообитание. Отглеждайте в компост от органични материали с ph7, поливайте само с дъждовна вода.
в x ш: 10cм x 10cм

8. Пеларгониуми 

Пеларгониумите обикновено се отглеждат навън през лятото, но са идеални домашни растения и често цъфтят на закрито и през зимата. Изберете светъл перваз на прозореца на пълно слънце, за да ги поддържате щастливи.
в х ш: 30см х 45 см

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X