Напишете дума/думи за търсене

Нещото, което не трябва да правим, когато ни ухапе комар

Експертите категорично препоръчват да избягвате едно конкретно поведение, ако ви ухапе комар.

Всяко лято се събуждаме поне една сутрин нахапани от комари. Неизбежно е, въпреки че почти всички имаме предпазни мрежи на прозорците и вратите в домовете си.
Добрата новина е, че повечето ухапвания от тези насекоми изчезват в рамките на около седмица.
Според експертите, когато бъдете ухапани от комар, буболечката инжектира слюнка в тялото ви чрез подобното си на игра хоботче, което изсмуква кръвта ви. Тази слюнка съдържа антикоагулант, който кара кръвта да тече, така че насекомото да може да се нахрани обилно, за да снесе яйцата си. Смята се, че токсините в тази слюнка са това, което кара ухапванията им да се усещат толкова сърбящи.

Д-р Боби Прит - директор на лабораторията по клинична паразитология в клиниката Майо и говорител на Колежа на американските патолози, споделя, че това е така, защото тялото създава имунен отговор на слюнката и освобождава вълна от хистамини и левкотриени. Тази реакция варира от човек на човек и от комар до комар, поради което някои хора развиват значително подуване и болезненост на ухапаното място, докато други получават леко сърбяща подутина.

Независимо от това как реагирате на ухапване от комар, лекарите са съгласни, че има едно нещо, което не трябва да правите - да го почесвате.

Основната причина: Има много различни видове бактерии, които живеят върху кожата и телата ни - като Staphylococcus и Streptococcus - които в по-голямата си част са безвредни. „Но ако имате отворена рана, например ако се почешете много силно, може да втриете бактериите от кожата си в нея и да получите инфекция", предупреждава д-р Прит.

Инфекции като целулит и импетиго могат да причинят зачервяване, подуване, мехур, чувствителност около ухапването заедно с подути лимфни възли и жълто течение. Те могат да бъдат лекувани с антибиотици, но в редки случаи заразеното ухапване може да доведе до сериозни усложнения като сепсис или некротизиращ фасциит, известен още като месоядна болест.

Втората причина, поради която не искате да се почесвате, е, че колкото повече го правите, толкова повече хистаминови клетки ще освободи тялото ви, правейки ухапването още по-сърбящо.
„Чесането може да изпрати леки сигнали за болка към мозъка, което може да освободи серотонин и да увеличи усещането за сърбеж", обяснява Памела Фрабел, доцент в Колежа по медицински сестри и здравни науки на Тексаския християнски университет.


Други начини да помогнете на ухапването от комар да мине възможно най-скоро
Разбира се, това да не се почесвате, не е единственият начин да ускорите възстановяването си и има няколко други стъпки, които искате да предприемете, за да предотвратите инфекция.

Първото нещо, което е добре да направите, след като сте ухапани, е да измиете ухапаното със сапун и вода. Това ще помогне за премахване на бактерии в близост до ухапването, които могат да причинят инфекция. Ухапването от комар технически е малка рана.

След това сложете лед върху ухапването, в идеалния случай за около 10 минути. Ледът може драстично да намали сърбежа заедно с възпалението, болката и подуването. Това твърдят експертите от клиниката в Кливланд.

После намажете ухапването с крем против подсичане или антихистамин като каламинов лосион или друг вид. Тези продукти могат драстично да намалят сърбежа и, най-важното, да ви предпазят от чесане на ухапването и да прекъснат цикъла чесане-сърбеж.
Ако нямате тези продукти в аптечката си или не може да стигнете до аптека, тогава пригответе паста против сърбеж у дома. Комбинирайте супена лъжица сода за хляб с вода, за да създадете гъста паста. След това втрийте сместа върху ухапването, изчакайте 10 минути и го измийте. Това намалява сърбежа и ви предпазва от надраскване на ухапването и влошаване на нещата.

Още нещо
Не подценявайте ухапването. Обърнете внимание на всички симптоми, които може да развиете през следващите седмица или две. Доста обичайно е да се появи треска или дори подути лимфни възли веднага след ухапването, така че не се паникьосвайте.

Не всички комари пренасят болести, но някои разпространяват Зика, денга и вируса на Западен Нил, всички от които могат да причинят тежки заболявания и здравословни усложнения. Не може да разберете дали комарът е носител на патоген, като просто погледнете ухапването, поради което е изключително важно да обърнете внимание на всички симптоми. Така че, ако вдигнете температура, появи се обрив, силно главоболие или объркване седмица или две след ухапването, посетете лекар. Той може да назначи диагностични тестове, за да определят дали сте се заразили с болест, пренасяна от комари, и да приложи поддържащи грижи, за да ви помогнат да се възстановите.

За щастие, повечето ухапвания от комари се разрешават без никакви проблеми. Но колкото по-малко се почесвате и колкото по-добре се грижите за ухапването, толкова по-скоро ще се изчисти... докато не се появи следващият комар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X