Напишете дума/думи за търсене

Вратове на гущер, потни торти и пюре от червеи: най-странните афродизиаци и любовни отвари в историята

През цялата човешка история влюбените са се обръщали към любовните отвари, за да спечелят сърцата на избраните от тях хора. От пюре от червеи до сладкиши, направени от човешка пот... Така де, когато любовта е несподелена, какво може да направите?

За някои индивиди през различните епохи любовният еликсир е бил отговорът. Но какво точно влиза в състава на тези опияняващи (и уж завъртащи главата и сърцето) напитки?

Предлагаме ви седем забележителни афродизиака от аналите на безреципрочната любов.

Испанска муха
Още от времето на древните гърци смъртоносното насекомо, известно като испанска муха, се използва в любовни отвари. Вид бръмбар, изумруденозеленото насекомо бива смачкано и смесено с билки, от които се прави тоник. Може да предизвика чувство на топлина, преминаващо през тялото, но това обикновено се дължи на възпаление, а не на желание.

Токсичният бръмбар е невероятно опасен и според слуховете употребата му е причинила смъртта на Фердинанд II от Арагон. След смъртта на съпругата си Изабела I Кастилска, Фердинанд бързо се жени за много по-младата Жермен от Фуа. Смята се, че поради напредването на годините и желанието им да имат мъжки наследник, Фердинанд може да е прибягнал до отвари, за да подобри своята мъжественост. Той умира през януари 1516 г. след постоянно влошаване на здравето и в двора му по това време е добре документирано, че е погълнал много подозрителни еликсири и напитки, които може да са съдържали испанска муха.

Вратове на гущер
Животинските части се използват в медицината и магьосничеството от векове. Индианците използвали опашки от гущер в своите любовни отвари, а вратовете на това животно намират място в традиционните нигерийски заклинания. В някои култури обаче се смята, че удавеният гущер има обратен ефект в любовта. Често се смята, че рогата на носорога притежават свойства на афродизиак, както и че са ценни в традиционната медицина - комбинация, която доведе до бракониерството на животното до почти изчезването му.

Цветя
Цветята отдавна се свързват с романтиката, така че не е изненадващо, че от векове отчаяните любовници се обръщат към тях, когато искат да уловят желанието на сърцето си. Често срещан метод за любовна магия е да засадите невен по стъпките, по които е стъпвал обектът на вашите чувства. Растението датура, известно и като ангелски тромпет, е било популярна съставка в древните индийски отвари и се е смятало за мощен афродизиак, но то е и смъртоносен халюциноген. В древна Колумбия то има още по-тъмна цел, като се твърди, че е било използван за упояване на съпругите на мъртви вождове, така че те да могат да бъдат погребани живи до съпрузите си.

В класическа Гърция един вид орхидея, известна като Satyrion, е била брана толкова много заради предполагаемите си магически свойства, че се твърди, че е изчезнала.

Германският алхимик, писател и по-късно светец Алберт Велики пише, че привързаността между мъжа и съпругата може да се създаде със зеленика и смачкани червеи. Цветята имат неограничени приложения, когато става дума за любов.

Пасирани червеи и билки
През XVII век в колониалното Ню Мексико заселените испанци търгуват стоки и обичаи с местните индианци. Записите на Rнквизицията показват, че редица жени са били осъдени за магьосничество след прилагане на отвари, които са получили от местните племена. Някои от тях включвали пюре от червеи, билки и телесни течности, които трябвало да бъдат разпръснати върху гърдите на този, чиято любов се надявали да спечелят.

Потни торти

Някои от по-малко апетитните любовни отвари, използвани в историята, включват човешки съставки. Някои средновековни рецепти за сладкиши повеляват да се правят от пот, кръв и други телесни течности, които могат да бъдат представени на избран любовник.

Надеждата е, че тези печени изделия моментално ще го накарат да се влюби до уши. Парчета кожа и коса от планираната бъдеща двойка също могат да бъдат разбъркани в напитка за насърчаване на любовни вълнения.

Любовни отвари: три известни истории

Тристан и Изолда
Келтската легенда за Тристан и Изолда е трагична любовна история, известна в цяла средновековна Европа. Тристан пътува до Ирландия, за да поиска ръката на принцеса Изолда от името на чичо си, краля на Корнуол. На връщане те случайно изпиват любовен еликсир, предназначен за краля и бъдещата му булка, който ги свързва. Легендата е една от многото, които правят така, че жените да бъдат обвинявани, че впримчват любовниците си с магьосничество и отвари.

Влюбеният поет Лукреций
Говори се, че римският философ и поет Тит Лукреций Кар е полудял от любовна отвара, дадена му от жена му, преди по-късно да се самоубие. Историците не са сигурни дали тази история за смъртта му е вярна, но представата за него като обезумял, влюбен поет продължава да съществува. Любовните отвари, които са били често срещани в древния свят, имат свое собствено класическо име: philtre. Тази дума проследява корените си до гръцката philtron, която описва вещество, което се яде или пие, за да предизвика страст.

Луи XIV и аферата с отровите
Едно от най-известните дела с любовни отвари е в двора на френския монарх Луи XIV. Така нареченият Крал слънце, който живее в двореца Версай, имал много любовници, но най-известната била мадам дьо Монтеспан. През 1677 г. е замесена в Аферата с отровите – предполагаем заговор за отравяне на краля. Тя била освободена от всякакви неправомерни действия, но все още се говореше, че е пръскала любовни отвари върху храната на краля и е използвала други тъмни и кощунствени методи, за да поддържа властта си над него – включително жертвоприношение на бебе и извършване на черни литургии върху голото й тяло. Разбираемо, дьо Монтеспан бързо се сбогува с благоволението на краля, както и с място в леглото му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X