Напишете дума/думи за търсене

Избягвайте да ползвате това в хотелските бани

Независимо дали стягате багажа за бързо бягство през уикенда или за продължителна ваканция, може да бъде предизвикателство да поберете всичко в багажа си. Когато трябва да седнете върху претъпкания си куфар, за да го закопчаете, може да е облекчение да знаете, че поне не е трябвало да опаковате шампоан, който може да се намери в хотелските бани.

Но може да се окаже трудно да разберете какво точно има в тези малки козметични бутилки и още по-голямо предизвикателство да предвидите как косата ви ще реагира на нов продукт.
Говорихме с фризьори, за да разберем дали използват хотелски шампоан или си носят свой собствен в ръчния багаж.

„По-голямата част от хотелските шампоани са супералкални, груби за косата и пълни със сулфати, парабени и други съставки, които лишават косата от естествените й масла", споделя стилистът и гримьор Мариан Костов. „Комбинирайте това с често твърдата вода от душа и косата ви може да изглежда безжизнена и пълна със статично електричество."

Основен проблем е, че някои продукти, които се произвеждат за хотелите, не предоставят много информация върху опаковката. „Трудно е да се доверите на удобствата с марката на хотела, тъй като те често се допълват с насипен продукт, така че никога не знаете какво съдържат", обяснява експертът по косата и прогнозистът на тенденции Стоян Томов. Но той посочва, че по-добрите продукти обикновено идват с по-високи цени на стаята.

„В хотелите от по-висок калибър е по-вероятно продуктите да си струват използването", казва той. „В много бутикови хотели продуктите, използвани в стаите, често се предлагат за продажба във фоайето, така че това е добър знак."

Безопасността на продукта също играе роля за някои стилисти. „Избягвам всичко, което не е опаковано правилно", каза Томов. „Ако изглежда отворено, не му вярвам. Ако дозаторите за шампоан и балсам са монтирани на стената, никога няма да ги използвам."
Ако наистина сте отдадени на грижата за вашата коса, може да следвате подхода на стилиста Анастасия Янкова.

„Опаковам няколко различни вида шампоан и грижа за косата, защото когато пътувате често влажността, водата и слънцето могат да бъдат много различни от това, на което обикновено сте свикнали. Дори силно препоръчвам да носите специална грижа за косата, като дълбок балсам, когато пътувате."

Преди да насапунисвате цялата си глава, опитайте този трик.
Измийте с шампоана ръцете и вижте как се чувстват, след като изсъхнат. Сърби ли ви кожата? Усещате ли, че ръцете имат нужда от лосион? Това обикновено е индикатор, че шампоанът ще изсуши или няма да е най-добрият за косата ви.

Все още не сте сигурни? Прочетете състава върху флакона за улики
Първо, проверете съставките. Придържайте се към етикети, които споменават неща като обем, укрепване, хидратиране или балансиране. В идеалния случай искате шампоан, който използва висококачествени, естествено извлечени съставки, като масло от авокадо, женшен или макадамия. Добрият шампоан също трябва да има ниво на рН, което е близко до това на косата, около pH 4,5 до 5,5.

Други ключови думи, които да търсите
„Когато на етикета на продукта пише само „шампоан" или „балсам", без друга информация за марката, това определено е червен флаг", каза Янкова. „И никога не бих се докоснала до нещо, обозначено като „шампоан/балсам" 2 в 1."

Ако искате да направите малко шпиониране на хотелските шампоани, тогава се обърнете към технологиите. Живеем в ерата на смартфоните и Google, така че ако наистина имате нужда да се измиете с хотелския шампоан, върху който поне има марката, винаги можете да проучите списъка със съставките.

Разбира се, използването на хотелски шампоан не е краят на света и едно измиване няма да унищожи косата ви, така че не прекалявайте с педантичността по темата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X