Напишете дума/думи за търсене

Козметиката „две в едно" – полза или вреда

Козметичните средства „две в едно" са находка за пътешественици или за спестовници. Но експертите предуптеждават, че не всички „beauty хибриди" са еднакво добри.

Шампоан + балсам
Това са първите средства, при които се прилага формулата „две в едно" – започват да се произвеждат в началото на 80-те години на миналия век. Позволяват едновременно да се почисти косата и да се подхрани.

Коментар на експертите:
Стилистите отткровено ненавиждат този хибрид. Проблемът е, че съставките му се неутрализират взаимно: променената формула на шампоана не му позволява да измие косата добре, а балсамът просто няма време да я подхрани и изглади. В резултат косата е зле измита и губи еластичността си.

Решението:
Може да ги използвате в извънредни случаи, но не постоянно.

Шампоан + душ-гел
Рекламите ни уверяват, че тези средства почистват еднакво добре както кожата, така и косата.

Коментар на експертите: Това не е най-доброто съчетание на две срества в едно: увлажняващите компоненти в душ-гела отнемат обема на косата, а мекият почистващ състав на шампоана не позволяват напълно да се отмият замърсяванията от кожата.
Решението: Няма да се случи нищо страшно, ако няколко пъти го използвате (например във фитнеса или по време на ваканцията). Но бъдете готови след това косата ви да е по-непослушна.

Сапун + хидратиращ крем
Предназначени са най-вече за суха и чувствителна кожа, тъй като не само почистват, но и овлажняват.

Коментар на експертите:
Да се съвместят в един флакон две взаимоизключващи се функции е невъзможно: възниква проблем или с почистването на кожата, или с нейното хидратиране и подхранване. Овалажняването на кожата при тези средства „две в едно" е рекламна уловка.

Решението: Сапунът с овлажняващи компоненти не може да замени крема за ръце. Затова използвайте двете средства отделно.

Хидратиращ крем + автобронзант
Според листовката те осигуряват развномерен тен и добре подхранена кожа.

Коментар на експерта:
Напълно логично е да се обединят тези две средства, тъй като оцветителите в автобронзанта изсушават кожата, а хидратиращите компоненти решават проблема. Допълнителният плюс е, че кожата не се бели и така тенът остава по-траен.

Решението:
За чувствителна кожа избирайте препарати с ниска концентрация на оцветители – до 5%. Ако имате суха кожа, се спрете на продукти със съдържание на витамини А и Е, които подхранват и овлажняват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X