Напишете дума/думи за търсене

Почина Джина Роуландс - най-яростната звезда на американското инди кино

Трикратната носителка на "Еми" се слави с ярките си портрети на силни, проблемни жени, включително в 10 филма, режисирани от първия й съпруг Джон Касаветис.
Кадър: Youtube

Джина Роуландс, номинираната два пъти за "Оскар" актриса, известна най-вече с поредицата от филми, в които си сътрудничи със съпруга си режисьора Джон Касаветис, почина на 94-годишна възраст. Това съобщи преди часове нейният син Ник Касаветис, който също е режисьор. Култовата любовна драма "Тетрадката" е един от неговите шедьоври.

Преди месец Ник разкри, че тя страда от алцхаймер - болест, о която страдаше героинята й в "Тетрадката". Във филма тя изигра образа на възрастната Али. В интервю пред американска медия синът й сподели, че по време на снимките много са говорили за болестта, за да може тя да я изиграе най-правдоподобно.

Ироничното е, че изкуството имитира живота и обратното. Майката на Джина Роуландс също е стралада от това заболяване.  

Успяла актриса преди и след филмите си с Джон Касаветис, въпреки това поредицата от филми, които тя направи с актьор, превърнал се в режисьор и в неин съпруг, определят нейната кариера. Във „Лица" (1968), „Мини и Московиц" (1971), „Жена под влияние" (1974), „Първа вечер" (1977), „Глория" (1980) и „Любовни потоци" (1984), Роуландс изигра поредица от новаторски роли като повредени и жадуващи жени в емоционално ангажирани превъплъщения от вид, твърде рядък в американското кино от този период.

Както тя каза пред Guardian през 2001 г.: „Смяташе се за неудобно възрастна жена да има какво да каже за каквото и да било емоционално."

Родена през 1930 г. в Мадисън, Уисконсин, Роуландс печели място в Американската академия за драматични изкуства през 1953 г. На прослушването си тя срещна Касаветис, който е студент там. Те се женят в рамките на една година. И двамата работят като актьори на сцената и на екрана. Роуландс дебютира на Бродуей заедно с Едуард Г. Робинсън през 1956 г. в „Средата на нощта" на Пади Чайефски, а през 1959 г. се снима като като гост в „Джони Стакато" - ченгеджийската телевизионна поредица, в която Касаветис участва.

Касаветис се интересува от режисура и през 1958 г. завършва забележителния филм за новата вълна "Сенки", който израства от организираните от него семинари по актьорско майсторство.

Роуландс не се появява в „Сенки", но е избрана за малка роля в „Дете чака", третият филм на Касаветис като режисьор, за който той се сблъска с продуцента Стенли Крамър. След това Касаветис и Роуландс решават да работят независимо от Холивуд с "Лица", направил премиера през 1968 г.

В лентата, която е приветствана като изключително реалистично изследване на разпадането на брака, Роуландс играе проститутка, която е наета от нещастния съпруг Джон Марли.

Роуландс продължава с тази кариерна линия с поредица от роли във филми, режисирани от Касаветис. В „Мини и Московиц" (1971) Роуландс е куратор на художествена галерия, разтърсена от раздяла, която се среща и е преследвана от ексцентричния Московиц (Сиймур Касел).
В "Жена под влияние" (1974), за която и тя, и Касаветис получават номинации за Оскар, тя е омъжена жена, която преживява срив. "Първа вечер" (1977) я виждаме в ролята на театрална актриса с психично заболяване.
В "Глория" (1980), за който печели втора номинация за най-добра актриса за Оскар, тя играе бившата приятелка на мафиот, която отвежда малко момче, единственото оцеляло от удар на мафията, която напада нейните съседи, за да го спаси.

Последният й филм с Касаветис е "Любовни потоци"(1984), в който тя играе разведената сестра на алкохолик, изигран от съпруга й.

През последните години, преследвани от болестта на Касаветис и до смъртта му през 1989 г., Роуландс поддържа паралелна кариера в телевизията, печелейки признание за роли в телевизионни драми като Thursday's Child и The Betty Ford Story. Тя също започва да се развива във филмовата индустрия, играейки професор по философия в емоционална криза в „Друга жена" на Уди Алън през 1988 г., пътник в таксито на Уинона Райдър в „Нощта на Земята" на Джим Джармуш (1991 г.) и леля Мей в адаптацията на Терънс Дейвис от 1995 г. "Неонова Библия".

Тя също се появява във филми, режисирани от нейния син Ник Касаветис, включително "Тя е толкова прекрасна" (1997), драма за любовен триъгълник по сценарий на Джон Касаветис, и култовата романтика "Тетрадката" (2004), в който участват Рейчъл Макадамс и Райън Гослинг.

Роуландс се появява и в "Развален английски" (2007), игралния дебют на дъщеря й Зоуи Касаветис и с участието на Паркър Поузи.

Джина Роуландс получи почетен Оскар през 2015 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X