Напишете дума/думи за търсене

Бензин, направен от дрехите в гардероба?

Хрумвало ли ви е някога, че може да напълните колата с бензин, газ или дизел, произведен от текстилни отпадъци? Не? Е, скоро може и да е реалност.

Група учени от Каунаския технологичен университет (KTU) и Литовския институт по енергетика съобщиха неотдавна в сп. Science of the Total Environment, че са измислили екологична технология, която може да създава енергийни продукти от микрофибрите, които се съдържат в текстилните отпадъци.

„Докато големите пластмасови предмети могат да бъдат сортирани и рециклирани относително лесно, не е така с микропластмасата – малките пластмасови частици с диаметър под 5 mm. Те изтичат в нашите канали, навлизат в нашите морета и застрашават околната среда", казва един от учените в екипа - Сами Юсеф, старши изследовател в KTU.

За да създадат технологията, учените събирали микрофибрите от филтрите на сушилните машини в общежитията на университета. После създали пилотна инсталация за пиролиза в лабораториите на Литовския институт по енергетика и успели да извлекат нефт, газ и въглища от събраните текстилни отпадъци. След термична обработка било установено, че микрофибрите от мъха на дрехите се разлагат в енергийни продукти, като степен на преобразуване е около 70 %.

Когато мислим за текстилни отпадъци, обикновено си представяме тъкан, замърсена с багрила и мръсотия. Необходима е много енергия, за да се превърнат твърдите отпадъци в течни. Микрофибърът от мъх обаче е текстилен отпадък от „счупени влакна" с еднакъв размер и форма, съдържа много запалими съединения, така че трансформацията му е по-лесна, обясняват учените.

Изследователите разработили математически модел за оценка на икономическото и екологичното представяне на техния подход, базиран на мъхестите микрофибри, генерирани от 1 милион души. Така открили, че енергията, генерирана от микрофибър от мъх, не само има доходност около 120 000 долара, но и намалява въглеродния отпечатък, който оставят влакната.

Според Юсеф може да се разработи система за събиране на текстилни отпадъци. Всяко домакинство може да ги носи до пункт за събиране и да получава компенсация за това. Тоза нов източник на енергия може да ускори прехода на текстилната индустрия към модел на кръгова икономика.

Това не е първият път, в който се съобщава, че стари дрехи могат да се използват за производство на гориво. През 2017 г. базираната в Токио компания Jeplan, известна с пристрастието си към кръгова икономика, разработи заедно с учени в Университета в Осака начин за извличане на памучни влакна от стари дрехи и превръщането им в етанол, който се използва в горивата и добавките за тях. Същата компания има технология, която може да извлича полиестерни влакна от текстилни отпадъци, които могат да се влагат в нови текстилни материали. Тогава Масаки Такао, съосновател и главен изпълнителен директор на Jeplan, каза пред Bloomberg, че 1 т старо облекло може да произведе приблизително 700 литра етанол, като същевременно генерира само половината въглероден двуокис в сравнение с традиционното производство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X