Напишете дума/думи за търсене

Мениджър щастие, природен полицай и треньор по електронни спортове, или какви са професиите на бъдещето?

Ако сега започвате своя професионален живот, вероятно в ума ви кипят десетки (не)решения и сте осъзнали, че традиционните професии са претърпели известни промени през годините. Може би имате съмнения дали да учите в университет или да инвестирате в различна кариера, която да ви носи удоволствие.

Светът се променя бързо, както и пазарът на труда. Появяват се нови професии, а някои си отиват.

Преди няколко години се говореше много за новите технологии и как светът ще се промени драстично около 2022 г. Бяха дадени любопитни прогнози за това как животът ни ще бъде повлиян от всички предстоящи модификации.

Реалността е, че живеем в технологична революция, която досега съществуваше само в научнофантастичните филми и книги.

Докато поколението X искаше стабилност и придобиване на стоки, милениалите искат опит, който не е непременно свързан с притежаването на повече вещи.
От друга страна, поколението Z е родено в дигиталната ера. Тези млади хора правят всевъзможни неща успоредно и представляват технологичното бъдеще на занаятите.

Логиката на пазара на труда винаги ще бъде съобразена с иновациите в науката, развитието на технологиите и възникването на нови изисквания в човешкото битие. Все повече хора използват приложения за частен транспорт и предпочитат да наемат, вместо да купуват собствено жилище. Затова толкова много се говори за иновационни компании и това, което те правят – да се адаптират към търсенията на потребителите. А на базата на клиентските желания прогнозираме професиите, които ще бъдат изключително търсени през следващите няколко години.

Съветник на инфлуенсърите
Има много агенции и професионалисти, които се грижат за кариерата на дигиталните инфлуенсъри и тенденцията е, че с появата на нови „влиятели" ще са необходими все повече и повече такива специалисти.

Онлайн учител
Основна тенденция в професиите на бъдещето е онлайн обучението.
И учителите започнаха да забелязват потенциала на онлайн класната стая, която им позволява да достигнат до повече ученици. Това е коз за професионалистите, които искат да развият своя бизнес за разпространение на знания.

Анализатор на големи данни
Този професионалист анализира всички данни, идващи от дадена система или циркулиращи онлайн. Те използват науката за данните, за да покажат на компаниите какво ще повлияе на бизнеса им сега и в бъдеще. Дигиталният свят разчита в голяма степен на данни, за да анализира и подобрява своите процеси. Ето защо ролята на Big Data Analyst е толкова значима вече.

Мениджър на общността
Той е отговорен за работата с клиенти и общности на една компания, както и за събирането на мнения с цел подобряване на бизнеса.
Тази позиция е от съществено значение във фирмите, тъй като мениджърите на общността са тези, които изграждат културата около компанията, създавайки фенове на марката.

Инженер по околна среда
Околната среда претърпява драстични промени и тази професия ще бъде първа сред равни в бъдещето. Основната отговорност на подобен род професионалисти е да работят в полза на околната среда, като използват за целта всички най-модерни технологии и знания, придобити от науката.

Болничен инженер
Технологиите в болниците също се развиха и постоянно се разработват машини за нови лечения и операции. Ето защо болничните инженери са сред професиите на бъдещето. Тяхната основна роля е да събират и прилагат всички технологии, считани за съществени за решаване на проблеми в медицинските заведения.
Интересен факт е например, че медицинските лечения вече използват очила за виртуална реалност за рехабилитация на хора, които са загубили движението на крайниците, за аутистично насочване, рехабилитация за травматично увреждане на мозъка и други заболявания.

Информационна сигурност
Това е професионалистът, който гарантира, че цялата цифрова информация от определена компания не е подправена или хакната.
С развитието на технологиите нарастват и злонамерените намерения онлайн. За съжаление, някои индивиди се стремят да крадат данни от хора и компании. Специалистите по информационна сигурност не само гарантират, че данните са защитени, но и помагат за създаването на нови бариери пред крадците.

Мениджър отпадъци
Човекът, който ще работи това, трябва да вижда боклука по различен начин, създавайки и управлявайки нови решения, за да намери по-добри начини за справяне с всичките отпадъци, заливащи планетата.

Разработчик на носими устройства
Носимите устройство са очила, лещи, часовници и други вещи с технология, която улеснява живота на хората. И професионалистите, които могат да разработят тези джаджи, ще бъдат много търсени през следващите няколко години.

Генетик
Това вече е актуална професия, която ще има нарастващо значение в идните десетилетия. Сред многото задачи на генетика е възможността за идентифициране на болести, които човек може да развие в бъдеще, и предприемането на действия по тях дори преди симптомите да се появят.

Мениджър на таланти
Управлението на таланти надхвърля това, което специалистите по човешки ресурси правят в днешно време. Необходимо е да се идентифицират хората със заложби и да се действа по-настоятелно върху силните и слабите им страни.

Вътрешен търговски представител
Клиентът вече има много по-голям избор и затова компаниите, особено тези на B2B пазара (Business to Business), имат представители, които ще се обърнат към него само когато е проявил интерес към продукта. Това означава, че продажбите ще бъдат все по-персонализирани.

Специалист по психично здраве
Професиите, които се занимават с въпросите на ума (терапевти, психолози и психиатри), ще продължат да бъдат много търсени. Обяснението е съвсем просто: все още е малко вероятно машините да заменят персонализираната грижа.

Специалист по възобновяема или алтернативна енергия
Загрижеността за околната среда продължава да расте, както и всеобщата осъзнатост за това, че е редно да бъдат предприети глобални мерки в тази посока. Тенденцията е, че ще бъде все по-необходимо да мислим за алтернативни ресурси, които няма да оказват негативно влияние върху планетата. Ето защо този вид професионалисти, които са наясно с тематиката и последните проучвания в областта, ще бъдат изключително важни в бъдеще.

Walker/Talkers
Те са специалисти, наети да прекарват време с възрастни клиенти чрез онлайн платформа, която им позволява да ги слушат и да говорят с тях. Това е различен вид професия от традиционните болногледачи, които се занимават с даване на лекарства и помагат при къпане и хранене.

Много възрастни хора живеят далеч от семействата си и нямат с кого да разговарят. Те искат и се нуждаят от някого, който да ги изслуша и който наистина да обърне внимание на това, което имат да кажат.

Анализатор на квантово машинно обучение
Той отговаря за изследването и разработването на авангардни решения за увеличаване на скоростта и производителността на системните алгоритми. Това е една от най-важните професии на бъдещето, главно заради квантовия аспект, който се предвижда да е следващият технологичен скок.

Треньор по електронни спортове
Състезателните онлайн игри стават все по-популярни. С големи награди, които трябва да бъдат спечелени, играчите трябва да са сигурни, че имат това конкурентно предимство. Треньор по електронни спортове може да помогне със стратегия, мотивация и трикове за по–добра игра.

Инженер по риска от наводнения
Изменението на климата води до по-екстремно време. Откритите работни места, свързани с увеличени наводнения, суша и горски пожари по целия свят, означават, че са необходими не само бързи решения, но и повече специалисти в областта.

Полицай по опазване на околната среда
Всички сме наясно, че без Земята няма да има хора. Затова в бъдеще ще има специално звено в силите на реда, чиито полицаи ще охраняват гори, тресавища или брегова ивица.

Мениджър на щастието

Това е човек, който помага за създаването на позитивна работна среда и подобряване на морала на служителите. Мениджърът на щастие по подразбиране има дълбоко разбиране какво прави хората щастливи и го имплементира в тяхната работа.

Агроном и агротехнолог
Да, правилно прочетохте. Агрономите са експерти в науката за управление на почвата и имат за цел да подобрят отглеждането на култури. Тъй като снабдяването с храна е постоянен проблем в целия свят, на човечеството му се налага да търси непрекъснато адаптиране на методите на отглеждане на храна. Най-съвременните агротехнологии играят все по-важна роля в тази професия, която ще изживее своя ренесанс в бъдещето.

Художник
Да, веруюто, че художник и музикант къща не хранят отдавна не е валидно. Ако имате артистична жилка, със сигурност няма да останете без прехрана. От видеоигри, анимация и виртуална реалност, до дизайн на опаковки, ландшафтен дизайн, мода и реклама - талантът за изкуство може да бъде полезен в широк спектър от кариери.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X