Напишете дума/думи за търсене

Разширени вени – какви видове лечение има?

Източник: Pixabay

Разширените вени, още познати като варикозни вени, са уголемени, подути и извити вени, често синьо-виолетови на цвят. Причината за появата им е недостатъчност на венозната стена и клапния апарат на вените, който осигурява еднопосочно движение на кръвта към сърцето. Това води до повишаване на налягането във вените (венозна хипертония), забавяне на кръвния поток, постепенно отслабване на венозната стена, увеличаване на диаметъра и деформация.

Разширените вени обичайно са в областта на краката, но биха могли да се появят и в други области, подчинявайки се на същите етиопатологични механизми.

Видове разширени вени

Разширените вени в областта на краката могат да се класифицират спрямо тяхната големина. Най-малките разширени вани, с диаметър под 1 мм, са капилярните вени или телеангиектазии. Те са тънки, разположени близо до повърхността на кожата, често са естетически неприятни, но не причиняват симптоми. Средните по размер ретикуларни вени обичайно са с диаметър между 1 и 3 мм, видими под кожата, без да изпъкват и също не причиняват сериозен дискомфорт. Третирането на ретикуларните вени е много важно, защото те често са вените, които захранват досадните по-малки капилярни вени.

Големите повърхностни разширени вени са извити, подути, изпъкнали над кожата, с диаметър над 3 мм. Те могат да причинят болка, дискомфорт тежест. Понякога са съпроводени с подуване на краката и промяна в цвета на кожата.

Различни лечения за разширени вени

В момента има различни процедури за лечение на разширени вени:

Хирургично лечение

Оперативното премахване на разширени вени – лигиране и стрипинг, е класическият метод за лечение на големи варикозни вени. При правилно изпълнение от опитен оператор хирургичното лечение премахва напълно проблемните вени и осигурява дълготрайни резултати. Този тип лечение е подходящ за по-тежки, напреднали случаи. Оперативната намеса изисква престой в болница, прилагане на анестезия, по-продължителен възстановителен период и носи по-висок риск от поява на усложнения – инфекция, хематом, белези.

Минифлебектомия

Състои се от извършване на операция чрез миниразрези, през които вената се изтегля със специален инструмент. Възстановяването на пациента е по-бързо, използва се локална анестезия, като по този начин не се налага хоспитализация на пациента.

Естетично превъзхожда класическата хирургия, тъй като разрезите са практически незабележими. Често минифлебектомиите се комбинират с другите миниинвазивни методи за лечение.

Склеротерапия с течност

Това е ефективно лечение за най-малките вени, известни като „паякообразни вени“ или телеангиектазии. Във вената се инжектира течно склерозиращо лекарство. Сред недостатъците му е възможната поява на пигментация след третиране.

Склеротерапия с пяна

Към момента това е един от най-ефективните и предпочитани методи на лечение за трайно премахване на разширени вени. Склерозиращата пяна е подходяща за лечение на всички видове разширени вени, независимо от техния размер и морфология.

Веществото, инжектирано във вената, не се смесва с кръвта, а по-скоро я измества и уврежда ендотела на болния съд, независимо от неговия размер, което води до слепване на стените на вената и нейното премахване.

Едно от най-големите предимства е, че позволява разрешаването на варикозния проблем, без да се налага операция или прекъсване на нормалния живот на пациента.

Това е процедура, която се извършва амбулаторно, без анестезия и възстановителен период. Не се изисква отпуск по болест и пациентът може веднага да се върне към нормалния си живот.

Пациентът трябва да носи еластичен чорап след всяка сесия за постигане на оптимален ефект и като средство за профилактика, това позволява връщане към ежедневните дейности още на същия ден.

Едновенозна лазерна аблация

Ендовенозната лазерна аблация е минимално извазивна процедура за лечение на разширени вени. По време на процедурата лекарят въвежда тънък катетър в засегнатата вена. Лазерът, разположен на върха на катетъра, излъчва топлина, която изгаря вената отвътре и по този начин я затваря. Кръвта се насочва към здравите вени, а затворената вена постепенно се превръща във фиброзна нишка. Предимствата на термалната аблация са липсата разрези и белези, бърз възстановителен период, локална анестезия, минимален риск от усложнения, висока ефективност.

Нашият медицински център Po-krasivi.bg е специализиран в диагностиката и лечението на разширени вени в София, предлагайки най-модерните и минимално инвазивни методи за вашето здраве и комфорт. Екипът ни от опитни ангиолози използва напреднали технологии и индивидуален подход към всеки пациент, за да осигури най-добрите резултати. Ако страдате от разширени вени или имате симптоми като болка, подуване и тежест в краката, не се колебайте да се свържете с нас. Запишете час за своя преглед и се възползвайте от най-добрите съвременни и ефективни методи за лечение.

X