Напишете дума/думи за търсене

Крушунските водопади – изумрудена приказка сред красивите пещери на България

Това е лека разходка, която ще ви освежи и напълни душата с красота

Дотам и назад" е поредица на „24 часа", реализирана в партньорство с Българския туристически съюз (БТС) и Yettel, с които през летния сезон ви каним на едно вълнуващо пътешествие из 100-те национални туристически обекта на България. Разходихме се до 10 изключителни дестинации, които разкриват впечатляващата история, култура и природни чудеса на нашата страна, и ви призоваваме да „попътувате" заедно с нас. Правим го с мобилното приложение на Yettel, което дигитализира популярния хартиен паспорт с обекти, без да го заменя. Приложението предлага аудио и видео истории, създадени от талантливи български илюстратори, както и възможност да събирате печати и да участвате в игра с шест категории постижения за получени печати, както и опция да поканите приятел да се включи в игра с награди.

Крушунските водопади са перфектната дестинация за разходка и уикенд сред природата, особено през лятото. Целият район около Ловеч е богат на исторически и природни забележителности. Бихте могли да изкарате заедно със семейството и приятели и цялата си отпуска в този чуден край на България и всеки ден да имате по нещо ново и любопитно за посещение. Все пак Крушунските водопади са една от най-популярните дестинации в района и има защо. Те се намират на северния склон на Деветашкото плато, на около 30 км от Ловеч и на 180 км от София, които с кола се "вземат" доста бързо, тъй като през голяма част от времето шофирате по автомагистрала "Хемус". С помощта на навигацията и дори само на указателните табели ще откриете лесно входа на водопадите. Паркингът отпред е достатъчно голями по всяко време ще намерите място, където да оставите автомобила си.

Входната такса също ще ви изненада приятно – 5 лв., като за деца, възрастни и групи има намаления. Обезателно свалете приложението на Yettel за Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически обекта", ако все още не сте го направили, сканирайте QR-кода от табелата на входа и вземете печат за посетения обект. Не само заради колекционерската си страст, но и защото може да спечелите награда.

Ако сте пътували няколко часа до Крушунските водопади и местността Маарата, може най-напред да седнете да си отдъхнете. Веднага след входа има приятна бирария със скара и пържени картофки, както и, разбира се, разхладителни напитки. Децата могат да поиграят наоколо, защото масиите са до обширна поляна. След като си отдъхнете на сянка, може да поемете по единия от двата маршрута към водопадите. Екопътеката е лека и доста прохладна. На близки разстояния са разположени дървени пейки, на които можете в спокойствие да се насладите на гледките и песента на птиците.

Водопадите са на едва километър до село Крушуна и на 8 км от Летница, където бихте могли да отседнете и цял ден да се разхождате наоколо...

Цветът на водата тук зависи от сезона. СНИМКИ: МИЛА ИВАНОВА
Цветът на водата тук зависи от сезона. СНИМКИ: МИЛА ИВАНОВА

Всеизвестен факт е, че цветът на водата тук зависи от сезона. Това, което вероятно не знаете, е, че независимо дали цветът е изумруден, морскосин, тебеширено бял, кристално бистър или пастелно сив, красотата на мястото е опияняваща и несравнима.

Защо са толкова специални?

Крушунските водопади са най-голямата у нас и на Балканите водна травертинова (бигорна) каскада с много прагове и басейнчета. Те се образуват по естествен път от разрушителното действие на течащите води на едноименната река "Маарата" и от натрупването на калцитна субстанция (травертин). В превод от турски "маара" означава „пещера". В местността се намират едни от най-популярните и привлекателни пещери в страната, така че може да съчетаете посещението си на Крушунските водопади с това да разгледате някоя от тях. Препоръчваме ви да се отбиете до Деветашката пещера, една от най-големите пещери у нас, където са открити изключително ценни находки от времето на неолита. Днес тя е дом на хиляди прилепи и е сред трите най-важни убежища за хибернация на прилепи в Европа.

Но да се върнем на Крушунските водопади. Главният водопад се спуска от височина 20 метра, като водата се разделя по изумително красив начин и прави няколко ръкава.

Главният водопад се спуска от височина 20 метра.
Главният водопад се спуска от височина 20 метра.

Може да обиколите водопадите лесно, дори да сте с деца, защото екопътеката е добре благоустроена. Тя е разделена на два маршрута – червен и син. Първият е кръгов, вторият – по-скоро лъчев. Свързани са единствено в началната си точка.

Ако тръгнете по червения маршрут, ходенето ще ви отнеме едва 20-30 минути. Денивелацията е съвсем малка, а сянката – гостоприемна. По този маршрут се тръгва в дясно след информационните табели, посока Синия вир.

Синият вир е най-големият воден басейн, разположен под водоскоците на водопадите. Между него и Крушунския водопад има 7 водопадни стъпала с по-малки вирове, които остават по-встрани от екопътеката.

След около 5 минути се стига и до най-известния обект на днешната ни разходка: Крушунския водопад. Той е най-високият от водоскоците на река Маарата. Ще забележите как водата се разлива на хиляди пръски, които се стичат в по-малки каскади и водопадчета. Може да се снимате на неговия фон от мостчето в подножието му.

След Крушунския водопад пътеката преминава през гората и стига до заведение и каменен мост над река Маарата, след който е и началната ѝ точка, както и началото на втория, син маршрут.

Ако решите да поемете по синия маршрут, ще минете покрай пещера Маарата, пещера Водопада и Тайнствения водопад. Започва вляво от табелите със стръмно изкачване през гората. След около 5-10 минути (в зависимост от темпото) ще излезете на равна широка алея със значително по-слаба денивелация. Тръгва се вдясно. След по-малко от 10 минути спокоен ход се стига до пещера Маарата.

Мястото е изключително живописно: надвесени над пътеката скали, прелитащи птички, зеленина. От пещерата води началото си приток на река Маарата, на който по-надолу се намира Тайнственият водопад.

На мястото има и указателни табелки за следващите обекти по маршрута. Съвсем наблизо се намира малка поляна с пейки, а вляво от нея е пещера Водопада.

Пещера Водопада е водна пещера, дълга 1995 м. Посещението ѝ е възможно единствено със специална екипировка и водач. От нея извира река Маарата, която образува Крушунските водопади.

Последната точка по синия маршрут е Тайнственият водопад. До него води тясна пътека, която слиза стръмно надолу. От поляната с пейките до Тайнствения водопад се стига за около 5 минути, но денивелацията не е малка (около 20 минути от началото на маршрута).

Тайнственият водопад е закътан встрани от основните водни каскади, откъдето идва и името му. Водата му се спуска на нишки сред красиви мъхове.

Маршрутът свършва на това място и трябва да се върнете обратно по същия път до пещера Маарата и по пътеката, по която сте дошли. Ако искате да избегнете стръмното слизане в края на пътеката (стръмното изкачване в началото), може да продължите по алеята все направо. Тя минава над басейна и свършва при заведението зад касата.

Имате няколко опции: да изпиете по още една разхладителна напитка и да потеглите към дома си или да останете на басейна, който се намира точно до входа. Той разполага с всичко необходимо за приятна релаксация, а децата ще бъдат особено доволни.

Къщите за гости в района са изключително приятни. Наблизо е и село Кърпачево, където също може да отседнете.

А за вдъхновение за следващото ви пътешествие може периодично да надниквате в приложението на Yettel. Между другото, не забравихте да си вземете печат, нали? Защото Yettel и БТС организират месечна игра в периода юни - август. Всяко завършено постижение (като свалите приложението, ще разберете, че има шест категории постижения, посветени на вида и местоположението на туристическите обекти) и всеки поканен приятел, взел първия си дигитален печат, дават шанс на потребителите да спечелят страхотни технологични награди като смарт часовници, безжични слушалки и различни аксесоари. Освен тях, Yettel и БТС са подготвили също тематични за инициативата туристически артикули (канчета, плажни кърпи и пъзели с избрани обекти). Голямата награда е iPhone 15.

Мобилното приложение на Yettel е отворено за всеки, независимо от оператора, и може да бъде свалено от Apple App Store, Google Play Store и Huawei AppGallery.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X