Напишете дума/думи за търсене

Остин Бътлър – актьорът, който стана Елвис Пресли, докато боядисваше къщата си

Напрегнат, дързък и пищен, американският актьор Остин Бътлър е една от най-горещите изгряващи звезди на Холивуд. След „Златен глобус" за наелектризиращото си изпълнение на Елвис Пресли в биографичния филм на Баз Лурман от 2022 г., да не говорим за ролите, режисирани от Куентин Тарантино и Джим Джармуш, след фамозно изиграния безпардонен злодей Фейд-Раута във втората част на „Дюн" на Дени Вилньов, след умопомрачителния му дебют на Бродуей, заради който партньорът му на сцена Дензъл Уошингтън не може да спре да говори с възхищение за перфекционистката жилка на Бътлър, този решителен, мистериозен, чувствен и харизматичен 32-годишен мъж е проправил своя собствена идиосинкратична пътека в холивудската система.

Зад всеки мъж стои една велика жена
Краля на рока го намира ненадейно.
„Докато шофирах по Коледа, по радиото пуснаха Blue Christmas на Пресли. Пях заедно с песента, когато моята приятелка получи нещо като прозрение: „Трябва да изиграеш Елвис".

Тази приятелка е Ванеса Хъджънс, позната от „Училищен мюзикъл", с която Бътлър прекарва романтични девет години. Остин, който сам се научава да свири на пиано и китара в ранна възраст, упражнявайки се на шестте струни толкова много и толкова усърдно, че се наложило да използва суперлепило, за да лекува кървящите си пръсти, започва да мисли за осигуряване на правата върху историята на живота на Пресли.

Тогава възможността каца на рамото му – Баз Лурман работи върху сценарий за Елвис. „Имах чувството, че звездите се подреждат. Щях да се посветя на това с всичко, което можех да предложа", казва Бътлър.
Той изслушва целия каталог на Елвис Пресли в хронологичен ред, докато боядисва къщата си в Лос Фелиз, в която току-що се е преместил. Тогава Бътлър се усеща готов да запише касета за Лурман. „Записах Love Me Tender в спалнята си. Но когато гледах касетата, прозрях, че това беше имитация. Не беше истинско, разбирате ли?"

Разочарован, Остин си ляга, но се буди часове по-късно от лош сън. „Сънувах този кошмар, че майка ми отново е жива, но умира. И се чувствах толкова болезнено."
През 2014 г. Бътлър губи майка си и „най-добрата си приятелка", която загърбва собствения си бизнес, за да подпомогне кариерата му, от рак. Пресли претърпя същата загуба. „Гледах много документални филми и научих няколко дни преди прослушването, че майката на Елвис е починала, когато той е бил на 23 години, както и аз – споделя Бътлър. – Мислех, че вероятно е имал нощи, в които се е събуждал от кошмари като този. Тогава седнах на пианото по халат и просто започнах да свиря. От известно време репетирах Unchained Melody, но винаги съм я пеел на жена, в която съм бил влюбен. Онази вечер я изпях на майка ми. Не се опитвах да изглеждам и звуча като Елвис. Не се опитвах да направя нищо, освен да взема тази емоция и да я излея в песента."

Касетата на прослушването на Бътлър заслепява Лурман, който обмислял други, по-известни претенденти за водещата роля, като Майлс Телър и Хари Стайлс. „Това, което чух и което е по-важно, това, което видях емоционално, беше нещо, което просто не можеше да бъде пренебрегнато. От момента, в който срещнах Остин, той носеше нещо от Елвис със себе си. Имаше нотка на перчене, нотка на звук", споделя Лурман.
Въпреки цялата упорита работа и късмет, които довеждат Бътлър до този момент, филмът почти не се случва. През март 2020 г., дни след началото на снимките в Австралия, избухва COVID-19 пандемията. Продукцията е спряна за неопределено време и членовете на актьорския състав се връщат в Щатите, за да бъдат по-близо до семействата и близките си. Но Бътлър остава.

„Ако се бях върнал в Щатите, щях да загубя инерцията си. Щеше постоянно да се опитвам да балансирам между реалния живот и подготовката за ролята. Вярвах, че ако не се потопя колкото е възможно по-надълбоко, ще се почувствам като измамник", ще каже по-късно в интервю Остин.

Пътуването на Остин към Елвис
Живеейки сам и социално дистанциран в апартамент край океана на Златния бряг на Австралия, Бътлър създава необичайно местенце за себе си. „Направих цялото място да изглежда като детективски филм, където има снимки на всичко, свързано със струните и други неща", казва той, описвайки дъската с доказателства, или така наречената луда стена, която той създава за живота на Пресли. „Имах дни, в които се чувствах самотен – признава той – Изкарах три месеца без прегръдка. Това беше наистина много трудно."

Продукцията е възобновена през септември 2020 г. и това, което трябвало да бъде петмесечен снимачен процес, се превръща в почти едногодишен, което Бътлър оприличава на потапяне в алтернативна реалност. „Имах толкова много часове, в които бях вкаран в дълбокия край на страха. Едно от тези предизвикателства беше да застана пред 600 статисти в лъскав гащеризон и да наелектризирам тълпата по начина, по който Пресли го прави без усилие или поне така изглежда. Научих, че Елвис е бил много срамежлив като дете и е карал хората да се обръщат с гръб, когато свири на китара, и да гасят лампите в стаята. И си помислих, че така се чувствам сега, като малко срамежливо момче."

Тогава как преодолява този свян? Отговорът се оказва просто упражнение по термодинамика. „Когато енергията е върху мен, ставам срамежлив. Но веднага щом я излях от себе си и се опитвах да накарам това момиче от публиката да се смее, а онова момиче да се изчерви, тогава страхът излезе през прозореца. Беше един енергичен обмен, който беше наистина красив. Най-накрая разбрах пристрастеността на музикантите към сцената."

Дизайнерът на продукцията и костюмите на филма Катрин Мартин, която е и съпруга на Лурман, и сътрудник през цялата му кариера, повтаря разказа на Бътлър: „Публиката във филма не крещи, защото някой от екипа й е казал да го прави. Тя полудяваше заради енергията на изпълнението на Остин".

Том Ханкс, който играе ролята на полковник Том Паркър в лентата, дава приятелски съвет на Бътлър, когато вижда екранното си протеже да се губи твърде много в ролята. Да се посвети на едно нещо на ден, което няма нищо общо с работата.

„Създаването на филм, особено на този, е тотален, безмилостен маратон. Тялото и психиката поемат голямо бреме – обяснява Ханкс. – Душата на актьора може да се възползва от някои ежедневни отклонения. Да се потопиш във филм, който не си гледал досега. Да направиш преход до хълма в далечината..."

Остин взима присърце съветите от старата школа на Ханкс и неговите „ежедневни отклонения" от работа включват четене на нехудожествена литература, която е насочена към духовното, превключване между приложения за медитация и ходене на плаж или гостуване на семейството си. Разбира се, не се разделя и с любимия си фотоапарат.
И въпреки това той е толкова пропит с характеристиките на Елвис, че говори с акцента на Краля месеци след края на снимките.
Тепърва ще го гледаме в роли, които „го плашат". „Харесва ми, когато в предизвикателството има нещо ужасяващо, защото това те кара да се концентрираш и да копаеш дълбоко в себе си и да научаваш неща за себе си. Това е една от големите радости на актьорството: трябва да откриеш в себе си неща, които иначе не би видял. Това изисква от нас да предприемаме постоянно изследване и разкопки на собствената си душа."

Снимка: Warner Bros.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X