Напишете дума/думи за търсене

Бирата не е само за утоляване на жаждата - как и къде да я включите при приготвянето на храна?

Бирата, освен истинска освежаваща напитка, е и един чудесен помощник в приготвянето на различни ястия. Тайната на това тя да бъде основна съставка към редица рецепти е нейният уникален вкус и аромат, който може да обогати много ястия, придавайки им неподправен хмелов характер. Разбира се, разнообразието от типове бира - светла, тъмна, с плодови нотки и т.н., предполага различно комбиниране. Помощ както в разнообразието, така и в идеите къде може да се използва бира в кулинарията ще получим от Lidl. Веригата предлага над 20 различни бири само от собствените си марки, които са достъпни във всичките ѝ 128 магазина в цялата страна. Затова да не губим повече време, а да видим къде може да прибавим от прекрасната златисто кехлибарена течност в готвенето.

Мариноване

Бирата е чудесна основа за мариноване на различни видове месо, риба и зеленчуци. Хмелът и малцът в нея придават нотки киселинност към всяко ястие, а алкохолът спомага за консервирането на продуктите. Универсалната марината за всякакво месо е в съставки: тъмна бира с подправки като кимион, чесън и черен пипер. При овкусяването на риба може да заложите на светла бира, към която да добавите лимонов сок, копър и дижонска горчица. Уникално вкусна марината за приготвянето на свинско месо ще откриете в сайта с рецепти на Lidl, като в нея се съдържат, разбира се, бира, горчица, зелени маслини, червен лук, дафинов лист и червен пипер.

Готвене

Източник: Lidl
Източник: Lidl

Бирата може да се използва за задушаване, варене и печене на различни ястия. Тя добавя познатия си хмелов вкус към яхнии, супи, сосове, че дори и към десерти. Тъмните бири са идеални за ястия с интензивен вкус, като например говеждо задушено или гювеч, докато светлите се съчетават добре с по-леки ястия, като риба на скара или пилешко с лимон. Още една страхотна рецепта от Lidl с присъствието на бира е тази за баварски кюфтета с бирен сос и шпецле. Важен съвет при готвенето с бира е винаги да я оставите да се извари достатъчно, за да премахнете съдържанието на алкохол от нея.

Панировка

Източник: Lidl
Източник: Lidl

Освен да ѝ се наслаждаваме в студено течно състояние с различни панирани вкуснотийки, бирата намира широко приложение и при тяхното приготвяне. Тя придава на панировката деликатна хрупкава текстура и златист цвят, като най-често се използва при приготвянето на “капризните” морски и рибни деликатеси. При тях просто има необходимост да се задържи до възможно най-голяма степен сочноста и деликатната структура, а бирата със своите съставки е незаменим помощник в това отношение. Благодарение на Lidl тук ще откриете чудна идея за приготвянето на едно от най-популярните панирани ястия по света - фиш енд чипс.  

При приготвянето на печива

Знаете ли, че бирата може да се използва за приготвяне на хляб, палачинки, кексове и други тестени изделия? Маята в кехлибарената напитка допълнително активира процеса на втасване, а хмелът придава лека горчивина, която балансира сладостта на брашното. Опитайте да замесите хляб с пшенична бира или пък палачинки с бира и ще откриете един нов и изключително интересен вкус. 

Нашият съвет: Използвайте смело Нейно величество бирата в различни кулинарни експерименти. Не забравяйте, че голямо разнообразие от всякакви бири и подходящи към тях грил вкуснотийки ще откриете в седмичната брошура на Lidl. Да ви е сладко и наздраве!

  • Ключови думи:
X