Напишете дума/думи за търсене

10 съвета за смяна на пелените на бебето

Много млади родители се вълнуват от въпроса как да сменят пелените на бебето по най-лесния, безопасен, удобен и хигиеничен начин. Ако и вие сте от тях, бъдете спокойни. Тук ще разкажем как да придобиете правилните навици от самото начало, без да се налага да преминавате през метода на проба-грешка. Предлагаме ви да прочетете и да запомните тези 10 полезни съвета на опитни родители, които ще ви помогнат да се справяте с лекота с тази задача всеки път.

Изберете подходящо място

Винаги е добра идея да имате едно място у дома за смяна на пелените. Това може да е специална маса за повиване, но може да бъде обособено пространство и в банята (заради мивката) или на леглото. Не е добре да изберете място в кухнята – плот или маса, където готвите и сервирате храна. Организирайте го така, че наоколо да имате всичко необходимо.

Снабдете се с кош за пелени

Добра идея е да имате кош за пелени, които държат плътно затворени и миризмите, и микробите.

Подготвяйте се предварително

Преди да започнете да събличате детето, трябва да сте подготвили всичко нужно на една ръка разстояние – кърпи, чиста пелена, чисти дрехи, крем, пудра и др. Не е добра идея да оставяте бебето само на масата за повиване или да го носите разсъблечено със себе си, докато отивате до друг шкаф или гардероб.

Правила за момиче и момче

Ако имате момиче, винаги бършете отпред назад, за да предпазите от уринарни инфекции.

Ако имате момче, добра идея е да слагате кърпа върху слабините му, за да се предпазите при неволно уриниране.

Дръжте бебето постоянно

Макар новородените да не са много подвижни, от първия ден придобийте навика да държите едната си ръка върху коремчето на бебето, докато е на масата за повиване. Така ще предотвратите неволното изтъркулване, когато порасне.

Разсейвайте детето

Бебетата не стоят мирни, докато вие се борите с пелените, ританките и бодитата. За да се справите по-лесно, дайте на детето играчка, върху която да се съсредоточи. За да спазвате хигиена, измивайте играчката след това.

Навивайте пелената

Добър навик е да навивате добре мръсната пелена и да я залепвате с лепенките, преди да я изхвърлите. Така ограничите разпространението на микроби.

Проверявайте детето

Понякога смяната на пелени е сериозно предизвикателство заради шаването на бебето. Но когато най-сетне детето е облечено, огледайте добре ръчичките и крачетата му – може да ги е изцапало неволно.

Измивайте ръцете

След смяна на пелени е препоръчително да измивате ръцете си, както и тези на бебето. Може да го направите със сапун и вода или с подходящ за целта дезинфектант. Така ще се предпазите от пренасяне на микроби.

Почиствайте мястото за повиване

Почиствайте редовно коша за пелени със сапун и вода или с дезинфектант. Ако масата за повиване е с миеща се повърхност, дезинфекцирайте я след всяко използване. Ако е с перящ се калъф, сменяйте го всеки ден или при всяка поява на петно. Може да го изпирате с дрехите на бебето. Тези процедури са особено важни, ако сменяте пелени на две деца, за да се погрижите добре за здравето им.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X