Афлатоксините в храната са микотоксини, произведени от гъбички, които могат да представляват тревожен риск за здравето. Те са генотоксични и канцерогенни, така че тяхното поглъщане трябва да се избягва на всяка цена.
Въпреки това те могат да бъдат намерени в някои често консумирани храни като фъстъци, ядки, царевица, ориз или растителни масла.
Видове афлатоксини в храната
Към днешна дата са идентифицирани приблизително 20 вида. Сред всички тях най-опасен е В1, тъй като е много токсичен и повишава риска от развитие на рак. Твърдението се доказва от изследване, публикувано в списанието Toxins. Това е елемент, който дори може да се предаде на бебето чрез кърмата, така че трябва да се внимава по време на този период.
Други афлатоксини също са способни да причинят сериозно увреждане на тялото, особено на черния дроб. Сред най-разпространените са афлатоксин B2, G1 и G2 атоксин. Става дума за много малки елементи, дори по-малки от токсините, генерирани от бактерии. Това ги прави трудни за откриване при конвенционален анализ на храни.
Храни с най-високо съдържание на афлатоксини
Обикновено ядките, семената и тропическите подправки са най-вероятно да съдържат тази серия от токсини. Рискът се увеличава, когато са замърсени с плесени. От всички тези продукти най -често се заразяват фъстъците.
Афлатоксини присъстват и в продукти, които не са били правилно консервирани. Лошите практики за хигиена на храните увеличават рисковете.
Поради тази причина винаги е препоръчително да съхранявате хранителните продукти на хладни и сухи места. Влажността и топлината са склонни да благоприятстват развитието на гъбички, които са основните производители на споменатите по-горе токсини.
Афлатоксините могат да се появят дори в опаковани продукти, на които е изтекъл срокът на годност.
Афлатоксините и здравето на черния дроб
Както бе споменато по-горе, афлатоксините не само увеличават риска от развитие на рак, но и причиняват значително увреждане на чернодробната тъкан. Въпреки това някои елементи от фитотерапията биха могли да помогнат за обръщане на процеса в случай на инфекция. Един пример би бил куркуминът в куркумата. Това се доказва от изследване, публикувано в списание Cancer Letters.
Когато чернодробната тъкан е увредена, възпалението и окисляването настъпват хронично. Важно е да се осигурят хранителни вещества или фитохимикали, способни да обърнат и двата процеса, за да се стимулира възстановяването на органа.
За щастие, черният дроб е един от органите на човешкото тяло, който се възстановява най-бързо.
Въпреки това е най-добре да избягвате излагането на тези токсини, за да предотвратите по-големи злини. Черният дроб и без това е подложен на голямо натоварване. Той често трябва да пречиства токсични съединения в допълнение към изпълнението на много други важни метаболитни функции. Колкото по-малко е претоварен, толкова по-добре.
Коментари (0)
Вашият коментар