Напишете дума/думи за търсене

Таня Богомилова не опитва храната, докато готви - прави го съпругът й

Олимпийската шампионка по плуване има афинитет към печивата. Умее да меси козунаци и да точи кори

Aко олимпийската шампионка по плуване Таня Богомилова не бе поела по пътя на спорта, най-вероятно би избрала кулинарията. “Мога да стоя цял ден в кухнята”, казва тя. Тази ѝ страст се заражда още от дете. “Покойната ми майка от малка ме научи да готвя, тъй като отглеждах брат ми. Той е 4 г. по-малък от мен и трябваше да мога да готвя някакви елементарни неща”, спомня си Богомилова.

Афинитет има към печивата. “Даже в момента обмислям, понеже не съм генерален секретар на федерацията, дали да не започна да приготвям и продавам сладкиши”, казва плувкинята. Единственото, което я спира, е бюрокращината и всичката документация, през която трябва да мине. “Живяла съм в чужбина и това никъде го няма, само в България. Затова всички чужденци, които искат да инвестират в страната ни, бягат”, смята Богомилова.

Тя има интерес и към домашните потреби. “Направо като вляза в магазин, и се забравям”, смее се. В дома ѝ има всякакви уреди и посуда. “Готвенето ми е голяма страст. Дали в предишния си живот не съм била готвачка?”, шеговито се пита плувкинята.

Богомилова е царица на печивата. Приготвя страхотни домашни питки и баници, за които сама точи кори. “Няма нещо, което да не мога. Единствено не ми се удава много добре да правя баклава, защото явно трябва да отида до Турция, да ми покажат как се прави”, шегува се спортистката.

“Всеки може да готви, но при печивата и сладките неща се изисква много труд. Трябва да ти идва отвътре. Аз мисля, че го умея 50 на 50, защото каквото и да съм направила, всичките ми приятели викат: “Супер, що не си отвориш сладкарница?”, допълва спортистката.

Една от причините да е толкова добра кулинарка е любопитството ѝ. Когато хапва навън, винаги се опитва да разбере какви точно са продуктите и подправките в ястието. “Нещо като спорта ми е, до такава степен съм пристрастена”, казва плувкинята. Дори обмисляла да изкара курс по готвене, за да научи някои от тънкостите в кулинарията.

На рождения ѝ ден, който бе в разгара на лятото - 30 юни, приготвила бърза бисквитена торта. Богомилова не смята, че ѝ се удава украсата на подобни десерти, пък и предпочита семплите домашани торти.

Плувкинята прави зимнина и лютеници - всичко, което може да приготви един човек. “Не ми тежи, даже съм казвала на всеки: “Дайте каквото искате, ще го направя”, защото моите във вкъщи само вдигат ръце и викат: “Мамо, стига готви, станахме 100 кила”, шегува се Богомилова.

Със съпруга ѝ навлизат и в сферата на градинарството. “Миналата година за първи път ни се получиха доматите. Тази, за жалост, не. Разширяваме я малко по малко”, казва плувкинята. Проблемът е, че градинката се намира на село, затова с мъжа ѝ отиват основно уикендите. “Имаме си и комшии, които наглеждат, но друго си е да си там. Обичаме и двамата това нещо. Той повече, аз по-малко”, казва спортистката. Тази година засадили и няколко лозички.

Плувкинята модифицира рецептите. “Горе-долу ги гледам, придържам се към тях, но и си експериментирам. Никога не следвам грамажите и нямам навика да опитвам, докато готвя”, казва Богомилова. Тя предпочита първо да види ястието в готов вид. Това не пречи винаги да ѝ се получава. А разчита и на мъжа си, който да опитва вместо нея.

Богомилова предпочита традиционните подправки като риган, чубрица, кимион, черен пипер, копър, магданоз и чесън. Не обича и не ползва босилек и розмарин, защото придават прекалено тежък аромат на храната. Спортистката много обича да хапва зелени манджи със спанак, лапад, коприва и т.н.

През лятото в менюто на семейството присъстват основно скарата и салатите. “Пълнени чушки, най-различни, може да ядем всеки божи ден”, казва Богомилова. По-студените месеци са и по-подходящи за печене. За Великден тя задължително отделя поне един ден, в който да пече най-различни козунаци - с бадеми, с шоколад и т.н. “Доставя ми огромно удоволствие. Всяка година стават по-хубави, защото все пак човек трябва да се усъвършенства”, казва спортистката.

Като любител на добрата храна знае, че всяка чуждестранна кухня има нещо специфично, затова харесва всички. Любима ѝ е гръцката, въпреки че благодарение на спорта е обиколила целия свят.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Критараки с кайма и пилешко месо

Продукти

1 пакет критараки (вид паста)

2-3 чушки (жълта, зелена, червена)

500 г кайма

1 пилешко филе,

нарязано

на кубчета

1 консерва домати

подправки по

избор (чубрица,

сол, черен и

червен пипер,

чесън, кимион)

2-3 глави лук, нарязан на ситно

2 вида настърган кашкавал

Начин на приготвяне

Сваряваме критаракито за 2-3 мин. Отцеждаме го от водата. В отделен съд запържваме каймата и пилешките хапки. Прибавяме лука и нарязаните чушки. Запържваме до готовност на каймата и пилешкото. Слагаме доматите и червения пипер. Бъркаме до хомогенизиране на сместа. Накрая подправяме на вкус. Изсипваме всичко това в тавичка заедно с критаракито, което е полусурово. Бъркаме и запичаме продуктите във фурна до извиране на доматите и набъбване на пастата. Поръсваме с двата вида настърган кашкавал. Допичаме за още 5 мин до зачервяване на кашкавала.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X