Съпруга, майка, „генерал“ в кухнята на един от най-елитните ресторанти в Обединените арабски емирства, автор на кулинарни книги, водещ на готварски предавания във Великобритания и шармантна дама с неповторим стил.
Това е Силвена Роу - една от най-уважаваните жени в арабския свят заради таланта, характера и философията си за добрата храна.
От края на миналата година пловдивчанката, напуснала родината си на 19 години, пътува по 7 000 километра седмично – от Дубай до България и обратно, за да журира в MasterChef и да промени кулинарната сцена у нас заедно с обичаните мастършефове Андре Токев и Петър Михалчев. Култовото шоу започва на 25 февруари по bTV, а наградата за победителя отново е 100 000 лева.
Истински лидер, когато става въпрос за здравословна храна, Силвена Роу използва своите над 30 години опит в кухнята, за да промотира суперхрани и да направи клиентите си не само доволни, но и по-здрави.
Нейният ресторант „Омния“ в Дубай има три концептуални зали - Dubai Omnia Gourmet, Omnia Baharat и Omnia Blue. Във всeки от тях, отвъд ролята си на собственик и Chef, Силвена се старае да промени живота на своите гости.
Основно правило в нейната кухня е използването на веган и органични продукти от местните производители. Самата тя признава, че понякога си позволява да хапне месо и риба, но залага предимно на полезни и качествени храни, за да са здрави тялото и духът й. Не един и двама от посетителите на ресторанта й се консултират с нея за болежките си.
А те са много разнообразни като профил – от холивудски знаменитости до арабски шейхове, петролни магнати и пътешественици – авантюристи. Специфичният й почерк, който превръща здравословното хранене в празник на сетивата, носи на Chef Силвена Роу заслужено място сред 10-те топ готвачи в Близкия изток за миналата година в класацията на hoteliermiddleeast.com.
Самата Силвена е превърнала ежедневието си в низ от ритуали и е категорична, че като ги спазва, ще си осигури качество на живот поне до 100-годишна възраст. Тя е педантична по отношение на съня, спорта, позитивното мислене, непрестанния стремеж към самоусъвършенстване и тайните рецепти за коктейли от суперхрани и антиоксиданти.
Графикът й е разграфен до минута, а правилата й са железни. Силвена не се счита за дискриминирана в готварските среди, където по всеобщо мнение властват мъжете. Дори напротив – вярва, че е равна и в определени отношения по-добра от представителите на силния пол с нож и черпак в ръка.
В лично качество се гордее, че е успяла да предаде знанията си за правилното хранене на двамата си пораснали синове, английския си съпруг и дори на възрастната си майка. Заявката на Силвена Роу е с участието си в петия сезон на MasterChef по bTV да остави своя отпечатак в родната кулинарна сцена, да я направи по-екзотична и здравословна.
Вярва, че България предлага необятни хоризонти с качествените си продукти, вековни традиции и богатство на култури. И обещава, че от 25 февруари любителите на добрия вкус ще станат свидетели на едно драматично състезание на талант, воля и дисциплина.