Маски за суха кожа
1. Една супена лъжица овесени ядки се варят в мляко 2 минути, за да се получи каша, прибавят се 1 жълтък, 1 лъжичка сметана и 2 супени лъжици сок от моркови. Стои на лицето 20 минути. Измива се с хладка вода.
2. В 100 мл зехтин се накисват 20 г прясно нарязани на ситно корени от репей в продължение на 10 дни. Прецеждат се и при мазане на лицето се прибавя 1 супена лъжица кисело мляко.
3. Две супени лъжици сварена тиква, 1 супена лъжица зехтин и 1 супена лъжица сварени в мляко като каша овесени ядки. Маската престоява 20 минути, след което се измива с хладка вода.
4. Смесват се 1 лъжичка мая за хляб, един жълтък и 1 супена лъжица зехтин. Сместа се нанася по лицето и стои 20 минути.
Маски при мазна кожа
1. Смесват се 100 мл краставичен сок, 100 мл гроздова ракия и 50 мл сок от моркови. Чисти се лицето вечер с памучен тампон.
2. Смесват се 1 супена лъжица лимонов сок, 1 супена лъжица доматен сок и 1 чаена лъжичка хума. Престой на маската – 30 минути.
3. Настъргват се две ябълки, добавят се един жълтък и 2 супени лъжици сок от домати. Престой на маската – 20 минути.
4. Една чаена лъжичка черен чай в 300 мл вода ври 5 минути. След това се прибавя 1 супена лъжица лимонов сок. Оставя се да изстине и се слагат 50 мл водка. Лицето се почиства сутрин и вечер.
Избелващи маски
1. Смесват се по една супена лъжица леко счукани семе от магданоз и от копър в 300 мл вряла вода. След изстиване се добавят 2 супени лъжици кисело мляко. Престой на маската – 20 минути.
2. Ситно счукан кромид лук 1 глава и 1 супена лъжица мед. Престой на маската – 20 минути.
Хранителна маска за нормална кожа
Смесват се 1 жълтък, 1 чаена лъжичка овесено брашно, мед, лимонов сок, кисело мляко и доматен сок. Престой на маската – 20 минути.
Маски при кожи с едри пори
1. По 1 супена лъжица хума, сок от моркови, кисело мляко и една чаена лъжичка лимонов сок се смесват. Престой на маската – 25 минути.
2. Един жълтък, 1 чаена лъжичка камфорово масло (от аптеката) и по 1 чаена лъжичка кисело мляко и лимонов сок. Престой на маската – 25 минути.
Коментари (0)
Вашият коментар