Напишете дума/думи за търсене

Мултидисциплинарният екип в Breast Unit – ключът към цялостното лечение на пациентите с рак на гърдата

В Онкологичен център “Уни Хоспитал” работи специализирано звено за злокачествени заболявания на млечната жлеза

Breast Unit е специализирано звено, което обединява усилията на висококвалифицирани медицински специалисти с една обща цел – да осигурят най-доброто възможно лечение за пациентите с рак на гърдата. Екипът включва медицински онколози, хирурзи, пластични хирурзи, лъчетерапевти, патолози, образни диагностици, специалисти по нуклеарна медицина, психолози, медицински сестри, социални работници и координатори. Всеки от тези експерти играе ключова роля в процеса на диагностика и лечение, като техният синхронизиран подход гарантира оптимални резултати.

В Breast Unit се разглежда всяка една съмнителна находка в млечната жлеза. След първоначална консултация и съмнение за злокачествен процес пациентът се насочва към специалист по образна диагностика за извършване на мамография, ехография или магнитен резонанс и за вземане на биопсия – тъканна проба от находката. Патологът анализира туморната тъкан и предоставя информация за нейните характеристики, която служи като основа за терапевтичните решения.

След потвърждаване на диагнозата и определяне на вида на тумора се назначават изследвания, които определят колко е разпространено заболяването. Този процес се нарича стадиране.

Резултатите се обсъждат от мултидисциплинарния екип, който преценява най-добрия подход за конкретния пациент.

Следващата стъпка е срещата на пациента с медицинския онколог и/или хирурга, който обсъжда с него стратегията на лечение. Тя може да включва оперативно лечение, неоадювантна химиотерапия с имунотерапия или таргетна терапия, хормонотерапия. При необходимост от провеждане на лъчетерапия пациентът се поема от лъчетерапевт. Реконструкцията на гърдата се обсъжда и осъществява от пластичен хирург.

Координаторът е основният контакт за пациентите, който ги насочва през етапите на диагностика и лечение. Той отговаря за планирането на консултациите, изследванията, хирургичните интервенции и други срещи на пациента с медицинския екип и осигурява информация на пациента за предстоящите му процедури и изследвания.

Социалните работници, психолозите и медицинските сестри предоставят цялостна подкрепа за пациентите и техните семейства. Тя е емоционална, социална и практическа и цели да подобри тяхното качество на живот по време на и след лечението. Психологът се фокусира върху емоционалната стабилност и психичното здраве на пациента и неговите близки. Медицинските сестри осигуряват специализирана грижа и информация. Всички работят заедно с останалите специалисти, за да гарантират, че пациентът не само получава необходимото медицинско лечение, но има и осигурена психосоциална грижа за по-добра адаптация към болестта и лечението.

Предимството на този мултидисциплинарен екип е, че пациентът получава всичко необходимо на едно място. Не се налага да търси различни специалисти в отделни лечебни заведения, което спестява време, стрес и несигурност. Всеки член на екипа е наясно с актуалното състояние на пациента и решенията се взимат съвместно, за да се осигури най-подходящото и персонализирано лечение.

Този координиран подход гарантира не само по-бързо диагностициране и лечение, но и по-добри резултати. Компетентността и синхронизацията между различните специалисти са от решаващо значение за успеха на терапията.

Всеки пациент, преминаващ през Breast Unit, е уникален случай, който изисква индивидуален подход и специално внимание. Няма универсално лечение за рак на гърдата, тъй като всяко заболяване се развива по различен начин и зависи от множество фактори – специфичните характеристики на тумора, неговото местоположение, стадий и разпространение, общото състояние на пациента. Това налага персонализиран подход, при който всеки аспект от заболяването се анализира детайлно, за да се състави най-подходящият план за лечение.

Професионалният екип на Breast Unit предлага висококачествена грижа, която не само подобрява резултатите от лечението и дава по-големи шансове за оздравяване, но и осигурява подкрепа за пациентите на емоционално и психологическо ниво, като значително подобрява качеството им на живот.

  • Ключови думи:
X