Напишете дума/думи за търсене

Защо тази част от лицето започва да старее първа

С годините времето оставя следи върху лицето ни, независимо от нашата съпротива. И докато зоната под очите е често срещана област на загриженост за повечето хора, горните клепачи могат да бъдат също толкова разочароващи.

Една от основните характеристики на кожата на клепачите е колко тънка е тя. В сравнение с кожата на други части на лицето, клепачите имат много тънък епидермис (слоят, който действа като бариера за околната среда) и най-тънката дерма (слоят, отговорен за структурата и устойчивостта на кожата).
Има толкова малко тъкан в тази област, че почти няма мазнини. Тази тънкост може да доведе до крехкост и чувствителност на клепачите.

Мигането причинява ли бръчки на клепачите?
Не е задължително. Има три основни причини за бръчките на клепачите: прекомерна употреба на мускулите или манипулиране на кожата, увреждане на колагена на кожата от свободните радикали и генетика.
Мигането само по себе си вероятно не увеличава риска от бръчки на клепачите, но прекомерното присвиване или свиване на мускулите около очите определено може да създаде фини линии, които водят до статични бръчки (бръчки, които са там в състояние на покой) на горния и долния клепач. Например, ако дърпате клепачите си често (докато се гримирате, търкате очите си или опъвате очите надолу, за да поставите контактни лещи), това може да доведе до размекната отпуснатост на тъканта с течение на времето, което може да влоши бръчките на клепачите.

Стареенето и общата загуба на еластичност на кожата, при която тя не може да се възстанови толкова лесно, също могат да допринесат за бръчките на клепачите.

Ако издърпате кожата на млад човек с еластична кожа, тя вероятно ще отскочи назад и ще се отдръпне незабавно, но тъй като кожата губи колаген и еластин, е по-малко вероятно да се отдръпне незабавно и може да остане в „стисната" позиция, след като освободите кожа. Това се нарича тест за тургора на кожата, или за нейната способност да се възстановява.

Тази загуба на колаген и еластин също може да направи клепачите податливи на дехидратация, което не е задължително да причини бръчки на клепачите, но може да подчертае линиите в тази област и да ги направи да изглеждат по-забележими. Заслужава да се отбележи, че дори младата кожа, която е дехидратирана, все още може да подчертае бръчките на клепачите.

Добрата новина: това е временно явление и рутинната хидратираща грижа за кожата може да помогне.
И накрая, тютюнопушенето и прекомерното увреждане от слънцето може да доведе до увисване на клепачите и бръчки поради увреждане на подлежащия колаген, който служи като скеле за създаване на този здрав и плътен вид на кожата.

Страничните ефекти на бръчките на клепачите
Тъй като кожата на клепачите е най-тънката кожа на лицето, тя е предразположена първо да показва признаци на увреждане (като дехидратация, загуба на еластичност и бръчки).
Освен това, докато бръчките на клепачите не пречат непременно на зрението, те могат да повлияят на цялостната структура и отпуснатостта на кожата. Медицински проблеми, генетика и стареене могат да доведат до увисване на кожата на клепача до степен, че да повлияе на способността за виждане, което е известно като дерматохалаза и птоза. Леката до умерена птоза може временно да се лекува с капки за очи, но по-напредналите случаи може да изискват блефаропластика, известна още като повдигане на клепача.

Освен това могат да се появят тривиални (макар и разочароващи) странични ефекти от бръчките на клепачите, като набраздяване на сенките за очи.
Клепачите естествено се набръчкват, когато отваряме и затваряме очи, а гримът може да се измества и натрупва в тези гънки.


Какво да правим с бръчките на клепачите
Превенцията може да помогне много. Защитата на очите със слънчеви очила и използването на крем за очи с ретинол може да помогне за предотвратяване на образуването на бръчки. Освен това се уверете, че получавате достатъчно сън, избягвайте пушенето и консумирайте храна, богата на антиоксиданти.

Поддържането на кожата на клепачите овлажнена също е от решаващо значение, за да се избегне подчертаването на бръчките. Използвайте хидратиращи съставки за грижа за кожата като хиалуронова киселина и глицерин и след това запечатване на тази хидратация със съставки като сквалан и керамиди, за да се създаде по-плътен и гладък вид на клепачите.

Когато започнете да забелязвате повече бръчки около очите си, започнете да третирате цялото лице и шия с колаген стимулиращи терапии като микронидълинг, BroadBand Light, Moxi и Halo лазери. Областта около очите често е първата, в която се проявяват свързаните с възрастта промени и ако забелязвате линии и бръчки в тази зона, останалата част от кожата също сее запътила натам. Колкото по-рано човек започне ефективна грижа за кожата и минимално инвазивни процедури, толкова по-дълго може да се въздържа от по-инвазивните подходи.

Не забравяйте, че докато бръчките на клепачите са напълно нормални, ако изпитвате зачервяване или чувствителност на кожата на клепачите, това може да е признак на инфекция като блефарит или кожно състояние като екзема.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X