Напишете дума/думи за търсене

Сексът и дълголетието - има ли връзка?

Размяната на ласки носи не само (почти винаги) оргазми, но и други привилегии за добруването на организма и психиката ни. 

Защо сексът е добър за настроението

Сексът с някого, когото обичате, също освобождава окситоцин, който също създава усещане за интимност и заедност с вашия партньор. Няколко прочувания вече доказват, че хората, които са правили секс в рамките на две седмици след стресиращо събитие, показват по-малко повишаване на кръвното налягане.

Когато се чувстваме страхотно, уверени, наистина в синхрон и свързани с партньора си – сексът е чудесен за борба със стреса. Хората сме социални същества, харесваме тази връзка. Но когато не се чувстваме добре в кожата си, поради редица причини от притеснения за образа на тялото до липса на връзка, това всъщност може да бъде източник на стрес.

Защо сексът е добър за страдащите от безсъние
Спим по-добре, когато сме физически уморени. Сексът прочиства мислите. Той ни помага да излезем от главата си и да влезем в тялото си, но също така може да ни даде усещане за близост с партньора ни, което може да повиши чувството ни за благополучие и да ни помогне да се унесем.

Известно е, че тренировките с ниска до умерена интензивност, като лек джогинг, помагат на хората с проблеми със съня да заспят по-бързо и да спят по-дълго. Но може да отнеме известно време, за да се отпуснете след бягане, докато окситоцинът, освободен по време на секс, може да създаде състояние на дълбока релаксация, което помага да заспите по-бързо. Сексът също подобрява съня чрез освобождаване на хормон, наречен пролактин, който, особено при мъжете, може да доведе до по-дълбок сън.

Защо сексът засилва имунитета
Проучване от 2004 г. установи връзка между редовния секс (дефиниран в изследването като веднъж или два пъти седмично) и повишения имунитет. Участниците са имали по-високи нива на IgA - антитяло, което може да помогне в борбата с инфекциите. Положителното въздействие на секса върху съня също играе роля: колкото повече спим, толкова по-добре работи имунната ни система.

Защо сексът помага на дълголетието
Гръцкият остров Икария е световноизвестен с изключителното дълголетие на жителите си и въпреки че хранителният режим играе значителна роля, предварително проучване на мъже от Икария на възраст между 65 и 100 години установява, че 80 процента твърдят, че правят секс редовно.

и още
Проучване, проследяващо 918 мъже на възраст между 49-59 години в продължение на 10 години, съобщава, че тези, които са имали два или повече оргазма седмично, имат 50% по-ниска смъртност.
Така че, ако искате да живеете по-дълго, времето, прекарано под чаршафите с партньора ви, може да бъде по-полезно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X