Напишете дума/думи за търсене

Учтиви фрази, които всъщност са досадни

Хората често се надяват да изразят уважение, като казват правилните неща. Това, което може би невинаги осъзнават, е, че определени учтиви фрази често всъщност са досадни за слушане.
Докато някои социални взаимодействия изискват да бъдете по-официални от други, обикновено е добра идея да поддържате правилния етикет в разговорите си.
Понякога обаче хората може да се опитват да изглеждат така, сякаш са щедри или коректни в начина си на говорене, докато в действителност изглеждат снизходителни. В такива случаи тяхната учтивост става направо досадна.

"С цялото ми уважение."
Обичайно е да чуете тази фраза, произнесена по време на напрегнати разговори или разгорещени дебати, когато един човек не е съгласен с другия. Във фразата може да има думата „уважение", но намерението й е всичко друго, но не и уважение.
„С цялото ми уважение" е оформено като учтив коментар, когато наистина се използва точно преди някой да ви каже, че грешите.

"Не се тревожи за това."
Да кажеш „Не се тревожи за това", е учтива фраза, която хората изричат често и която всъщност е досадна. Въпреки че фразата изглежда като спокойна форма на комуникация, това наистина е знак, че си имате работа с пасивно-агресивен човек.
„Не се тревожи за това" означава, че някой не трябва да се чувства загрижен, но често се казва с пренебрежителен тон, който всъщност предизвиква доста притеснения.

Това е често срещан отговор на човек, който се извинява. Използването на тази фраза прави да изглежда така, сякаш човекът приема извинението, но всъщност не казва „Прощавам ти". По-скоро се заобикаля всяко потвърждение на предложеното извинение.

"Съгласен съм с каквото и да е."
Хората казват тази фраза, когато са помолени да вземат решение, като например какво искат да правят през уикенда или къде искат да излязат да хапнат. Казването „Добре съм с каквото и да е" създава илюзията, че някой е гъвкав, но може също да показва нехайство.
Фразата „Съгласен съм с каквото и да е" е пасивен, агресивен начин да говорите с някого. Пасивно-агресивните хора изглеждат мили, отстъпчиви и сговорчиви, но са негодуващи, ядосани и дребнави индивиди.

Пасивно-агресивните хора контролират другите... като изпращат смесени съобщения, такива, които оставят другия човек напълно в неведение относно действителните му мисли, планове или намерения.
„Добре съм с каквото и да е" е отличен пример за смесено послание, тъй като човекът, който го казва, вероятно не е толкова спокоен, колкото твърди, че е.

"Изглеждаш уморен."
Коментирането на външния вид на някой друг е ясен знак, че индивидът не е възпитан да се съобразява с чувствата на другите хора. Обикновено се смята за грубо да се говори за начина, по който околните изглеждат или се представят.
„Изглеждаш уморен" е учтива фраза, която на пръв поглед изглежда добронамерено, сякаш човекът, който го казва, е загрижен за вашето благополучие, но всъщност това е начин да посочи, че не изглеждате по най-добрия си начин.

"Ще разбереш, когато остарееш."
С възрастта идва мъдростта и по-широкото разбиране за това как работи светът, но родителите често използват тази фраза спрямо децата си, особено когато достигнат юношеска възраст и започнат да поставят под въпрос установените правила.
Използването на тази фраза може да не е умишлено грубо, но е пренебрежителен начин да говорите с хората. Тази фраза не е директен отговор, а по-скоро отговор, който подкопава разглеждания въпрос и кара хората да се чувстват малки.

"Съжалявам, че се чувстваш така."
Това е неискрен начин да се подходи към деликатни емоционални ситуации и не е истинско извинение. За да предложи действително извинение, човек трябва да поеме отговорност за причиняването на вреда.
Използването на фразата „Съжалявам, че се чувстваш така" функционира по обратния начин на действително искрено извинение.

"Не исках да те разстроя."
Когато някой изрече тази фраза, той измества фокуса от собствените си действия или поведение към човека, който се чувства разстроен. Това е начин да се отклони отговорността за извършване на нещо нередно. Като казва „Не исках да те разстроя", човек избягва да казва, че съжалява.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X