Напишете дума/думи за търсене

Ето защо подмишниците ви изглеждат тъмни след бръснене

Целта: гладки, обезкосмени подмишници. Проблемът? Тъмните, сенчести подмишници, които се получават, когато се бръснете - и това не е сянка от пет часа, а действително потъмняване на кожата.

Характеристики
Кожата на подмишниците е уникална, защото е по-мека, по-тънка и по-чувствителна в сравнение с други части на тялото. Често наричана интертригинозна област, или част от тялото, където две кожни повърхности се търкат една в друга, подмишниците са склонни към триене, особено ако сте склонни да се потите силно или носите тесни дрехи.

Освен това, тъй като подмишниците имат гънки, това може да доведе до задържана влага и бактерии, които правят зоната податлива на дразнене.
Подмишниците имат висока концентрация на потни жлези и космени фоликули, което означава, че кожата в тази област изпитва повече триене и е по-чувствителна към определени дейности като бръснене или използване на дезодоранти.

Защо подмишниците изглеждат тъмни след бръснене?
Хиперпигментацията в подмишниците често е резултат от поствъзпалителна хиперпигментация.
В този случай агресивното бръснене може да травмира космените фоликули, което води до дразнене, възпаление и впоследствие постинфламаторна хиперпигментация.

Бръсненето без лубрикант (като крем за бръснене, гел за тяло или сапун) също може да бъде виновникът. Това увеличава триенето между бръснача и кожата, причинявайки повече раздразнения, нарязвания и порязвания, които водят до възпаление и в крайна сметка до хиперпигментация. Лубрикантите помагат на бръснача да се плъзга гладко по кожата, минимизирайки щетите и риска от потъмняване. Бръсненето без лубрикант също може да причини болезнени червени подутини и обриви.

Тенът на кожата и текстурата на космите също може да играят роля в хиперпигментацията след бръснене. Ако основният тон на кожата на някого е по-тъмен, това предполага, че има повече меланин в кожата, което означава, че повече меланин се освобождава след травма или микроабразии по кожата. По същия начин по-дебелите косми, както и къдравите косми, може да бъдат по-податливи на дразнене при бръснене и последващо обезцветяване.

И накрая, дразнещите или изсушаващи съставки в антиперспирантите и дезодорантите могат потенциално да причинят възпаление, последвано от пост-възпалителна хиперпигментация. Потенциалът за дразнене може да се увеличи, ако тези продукти се прилагат върху прясно обръсната кожа.


Как да предотвратим появата на тъмни подмишници след бръснене
Някои хора имат генетична предразположеност към хиперпигментация. Въпреки това има няколко основни правила, които може да следвате, когато става въпрос за бръснене на подмишниците. Винаги се бръснете с чист, остър бръснач, тъй като тъпият бръснач може да създаде триене, докато се опитва да отреже космите.

Резултатът е дърпащо движение в основата на косъма и космения фоликул, което може да създаде възпаление и да доведе до следвъзпалителна хиперпигментация.
Преди бръснене Кинг препоръчва да прекарате около 10 минути в топла вода, за да омекоти външния слой на кожата, което улеснява премахването на космите и намалява риска от порязване. Също така е добре да направите нежно и леко ексфолиране с топла влажна кърпа или нежен скраб, съдържащ ексфолианти - това помага да се освободят всички врастнали косми, заседнали под повърхността на мъртвата кожа преди бръснене. Ако бръснете подмишниците си, докато сте извън душа, не забравяйте да премахнете всеки продукт в тази област, като дезодорант, и използвайте някакъв вид лубрикант.

Докато се бръснете, винаги трябва да е по посока на растежа на косъма без излишен натиск. Избягвайте да правите няколко минавания върху една и съща област, тъй като това може да причини врастнали косми и травма на кожата. И винаги се уверявайте, че използвате чиста, остра самобръсначка.

По отношение на последващата грижа, изчакайте поне 15 до 30 минути, преди да нанесете дезодорант, за да позволите на кожата да се възстанови. Използвайте нежен овлажнител или балсам след бръснене с успокояващи съставки като алое вера, глицерин или витамин Е, за да хидратирате кожата и да намалите раздразнението. Също така избягвайте продукти с алкохол или силни аромати, тъй като те могат да изсушат."

Как да изсветлим тъмните подмишници
Ако потъмняването на подмишниците няма хормонален или генетичен компонент и наистина е причинено от травма или раздразнение, свързани с бръснене, има няколко начина да го третирате. Кремовете за изсветляване на подмишниците със съставки като ниацинамид, коджикова киселина или витамин С може да помогнат за изсветляване на тъмните петна и изравняване на тена на кожата. Просто знайте, че резултатите може да отнемат време и винаги е добре да тествате продукта, за да сте сигурни, че е съвместим с вашия тип кожа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X