Напишете дума/думи за търсене

Инфоманията - какво крием зад нея?

Вие сте пристрастени. Но не към алкохол, цигари или секс, а към новините – политически, икономически, културни, светски. Това е доста интересна страст, но може да бъде и много натоварваща.

Желание да блеснете
В работата, при среща с приятели, дори при най-непринудения контакт вие обичате да парадирате с всичко, което знаете. Желаете да сте този, който информира другите и който има компетентно мнение по всички важни въпроси. Според психолозите това може да е израз на желанието ви да получите признание в обществото и всъщност да прикрива вътрешна неувереност. Сякаш без тези знания се чувствате несъстоятелни и използвате именно информацията, за да си придадете значение в очите на околните.

Как да се справите? Изчислете колко много време отделяте на ден да четете и да гледате новини. Поставете си за цел да го намалите поне наполовина, като останалото посветите на други свои любими занимания – спорт, пътешествия, грижи за себе си, концерти, изложби... Намерете си собствени преживявания, които са достатъчно интересни, че да разказвате за тях на приятелите си.

Начин да забравите своите проблеми
Катаклизмите и нещастията, които се случват всекидневно, са ужасяващи, но някои хора черпят сили от тях, защото им напомнят колко маловажни са всъщност техните проблеми. И не става дума само за новини за бедствия. Понякога жълтите страници, пълни с клюки за разводи на звезди и снимки на богати хора, които страдат, са много освежаващи за някои читатели.
Информацията се използва за разсейване от собственото всекидневие. Но и това бягство има негативни страни, защото човек не може непрекъснато да се крие от проблемите си.

Как да се справите? Вместо да бягате, се изправете срещу проблемите си. А ако не можете да ги преодолеете, потърсете помощ от психолог или група за споделяне. Дори и да ви успокояват на първо време, проблемите на другите не могат да оправят вашите. Така че се заемете с решенията им.

Извор на развлечение
Събитията в света са знание и забавление. В това няма нищо лошо, ако обаче не се стига до прекалено вживяване, особено в т.нар светски новини. Когато започнете да се вълнувате повече от нещата, които се случват с любимия ви актьор, певец или реалити звезда отколкото от живота на близките ви, тогава нещата наистина са излезли от контрол. Според психолозите повечето хора имат нужда от силни емоции и като не успяват да си ги набавят в своя живот, ги търсят в живота на другите.
Как да се справите? Целта ви е да си намерите вашата собствена доза адреналин. Вместо само да четете как се забавляват известните, отидете да се забавлявате и вие. И най-вече научете се да откривате по нещо хубаво всеки ден. Именно в оценяването на малките неща в живота ни се крие истинското щастие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X