Напишете дума/думи за търсене

На балконските цветя им е време за сън

Все още се намират тук-там топли дни, но скоро температурите ще се втурнат стремглаво надолу, особено нощните. Време е да се погрижим за балконските китки. Става дума само за многогодишните, които при добри грижи ще ни радват и следващата година. С едногодишните като петунии, тагетиси, латинки, грамофончета и др. ще трябва да се разделите. 

Подрежете бабиното мушкато

Специалистите препоръчват да го подрежем, преди да го приберем под покрив. Така на следващата година ще изкара нови свежи клонки. Отрежете старите наполовина, ако растението е по-старичко. На тазгодишното мушкато съвсем леко чупнете връхчетата. По същия начин се процедира и с кралското мушкато, наричано още английско или налба.

Каскадните мушката - сакъзчетата, е най-добре да се подновят. Но това се прави в края на август. Ако не сте си засадили нови, подрежете старите на педя от почвата. Подрязването може да се направи и през пролетта, но ще ви е необходимо доста място, ако сте си отгледали няколко многогодишни растения. Защото ще трябва да им осигурите светло и прохладно помещение, където температурата няма да пада под 4-5 градуса и през най-студените дни.

Същите условия ще трябва да осигурите и на обечките, олеандрите, лантаните, орловите нокти и на другите многогодишни китки. Всички се подрязват предварително, като всеки вид си има характерни особености. Най-добре е да се информирате от сайтовете за цветя или да потърсите съвет в специализиран градински център, за да не унищожите някое цвете. Например саксийните рози имат доста тънкости при подрязването в зависимост от вида им.

Обечките пък се отрязват почти до основата на почвата, ако нямате намерение да ги оформите като дръвче със стъбло и корона. В този случай отделете само най-долните клонки и оставете тези на върха, които през следващата година ще образуват короната.

По-специално отношение изискват пищните красавици - бегониите. Тези с нишковидни корени леко се подрязват при нужда и се прибират на топло. Гледат се като обикновени стайни китки - имат нужда от светлина, висока въздушна влажност и редовно поливане с престояла вода. Грудковите обаче имат едногодишен живот на надземната си част. Постепенно се намаляват поливките и се отстраняват изсъхналите стъбла. След това грудките се изравят внимателно, почистват се от полепналата пръст и коренчетата и се оставят на сенчесто проветриво място. Когато изсъхнат добре, се увиват в хартия - всяка поотделно, и се съхраняват на сухо и тъмно. Може да се държат и в сух торф.

Прибраните на хладно многогодишни растения се поливат от време на време, колкото да не изсъхне кореновата им система. Обикновено това се прави веднъж в месеца. Ако започват да се развиват преждевременно, при топли дни през януари и март, новите леторасли се отстраняват, защото ще израстат прекалено хилави.

Поливките се увеличават едва през март. Цветята се
пресаждат в нова почва и се изнасят на открито, когато нощните температури се качат трайно над 10 градуса.

Обобщение
1. Приберете многогодишните китки под покрив, когато нощните температури започнат да падат под 5-6 градуса
2. През зимата копривките се държат на топло и слънчево място
3. Грудковите бегонии се оставят да изсъхнат, а не се прибират под покрив

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X