Напишете дума/думи за търсене

Защо кожата на шията старее по-бързо от тази на лицето

Случвало ли ви се е да се погледнете в огледалото и да се чудите защо кожата на шията ви започва да увисва, докато кожата на лицето ви изглежда плътна, гладка и стегната? Е, има доста ясна причина за това. Кожата на шията е различна от кожата на лицето и двете се променят с различна скорост, докато остаряваме.
Кожата на шията е по-тънка от тази на лицето, поради което може да изпитате загуба на еластичност. Шията има различно съдово и неврално разпределение и като цяло е по-малко защитена от лицето.

Кожата на шията също има по-малко мастни жлези и по-малко опора от подлежащите мускули, което може да допринесе за по-бързо отпускане. Освен това шията често е по-изложена на слънце и щети от околната среда, ускорявайки стареенето и загубата на еластичност.

Поради излагането на слънце, недостатъчното нанасяне на слънцезащитен крем и повтарящите се движения и огъване на врата е обичайно за хора в средата до по-късните 30 години да започнат да забелязват увисване в тази област.

Както обичат да казват дерматолозите, нищо не изглежда по-красиво на 50-те, от слънцезащитата на 20-те.

Увисването на шията може да започне да се проявява още в края на 20-те до началото на 30-те години, въпреки че се забелязва по-често през 40-те и 50-те години.
Това се случва като част от естествения процес на стареене, което води до намаляване на производството на колаген и еластин с течение на времето. Тъй като тези протеини, които се намират в дермата, намаляват, кожата губи своята стегнатост и еластичност, което води до увисване.

Освен стареенето причина за загуба на еластичност, може да е твърде много излагане на слънце, тютюнопушене, лоша диета и дехидратация.

Може ли да предотвратим загубата на еластичност?
Важно е редовно да нанасяте слънцезащитни продукти, за да се предпазите от увреждане от слънцето, да дадете приоритет на хидратацията и да използвате продукти със съставки като ретиноиди, пептиди и хиалуронова киселина.

Въпреки че тези продукти не могат напълно да спрат загубата на еластичност, те със сигурност могат да помогнат на кожата, като предотвратят загубата на колаген и еластин и подобрят цялостния й вид. Известно е, че съставки като ретиноиди, пептиди, хиалуронова киселина и антиоксиданти подпомагат производството на колаген и хидратацията, което може да подобри еластичността и да придаде на кожата ви по-младежки вид.


Възможности за лечение за обръщане на загубата на еластичност, след като вече е настъпила
Ако се интересувате да се опитате да намалите увисването на кожата на шията и да увеличите еластичността на кожата, има няколко опции, които може да обмислите.

Лазерно лечение: Лазери, като фракционен CO2, могат да стимулират производството на колаген, стягайки кожата и подобрявайки нейната еластичност.
Инвазивни процедури: За по-изразено увисване може да се обмислят хирургични опции като повдигане на шията. Има и нехирургични алтернативи, като радиочестотно лечение или ултразвукова терапия, които могат ефективно да стегнат и повдигнат кожата.
Фракционните CO2 лазери са особено ефективни. Те създават малки наранявания по кожата, което подтиква тялото да се възстановява, като произвежда повече колаген и еластин. Този процес обикновено изисква няколко сесии на лечение и въпреки че може да има известно прекъсване, резултатите се подобряват постепенно в продължение на няколко месеца, тъй като кожата ви естествено се възстановява и се произвежда колаген.

Тя също така препоръчва да направите няколко промени в начина на живот, за да поддържате еластичността на кожата, за да предотвратите по-нататъшно отпускане.
Защита от слънцето: Редовното нанасяне на слънцезащитни продукти може да предпази кожата от ултравиолетово увреждане, което ускорява стареенето.
Хидратация: Поддържането на кожата овлажнена и поддържането й добре хидратирана чрез пиене на вода може да помогне за поддържане на еластичността на кожата.
Здравословен начин на живот: Храненето на балансирана диета, пълна с витамини и антиоксиданти, избягването на тютюнопушенето и ограничаването на алкохола могат да допринесат за по-здрава кожа.
Упражнение: Изпълнението на упражнения за шията и лицето може да помогне за тонизиране на мускулите в областта, което може да поддържа кожата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X