Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем правилния сешоар според типа на косата

Понякога в бързината сушим косата си така, че приближаваме сешоара твърде близо и я нагряваме прекалено. Това не бива да се случва, за да не я увредим. Какви правила да спазваме, докато я сушим и какъв сешоар да си купим според нашия тип коса? 

Много хора смятат, че е по-добре да сушим косата си на слънчевите лъчи, а не да ползваме сешоар, особено през лятото, защото честата му употреба може да изтъни косъма и да го увреди. Натрупването на статично електричество също е недостатък. В повечето случаи обаче косата започва да цъфти, да се къса и да пада, не защото ползваме сешоар, а защото не го правим, както трябва.
Той не бива да се доближава на повече от 15-20 см до косата, защото я нагрява, а това й вреди. Сешоарът е необходим не само за да не настинем през зимата, но и за да я оформим в прическа. Без него е невъзможно да укротим опърничавите кичури.

Търсете сешоар с мощност до 1500 W
Някои жени са на мнение, че след като се сдобият с професионален сешоар, какъвто има във фризьорските салони, косата им ще бъде предпазена от изтощение и изгаряне. Това въобще не е вярно. Тези уреди са професионален клас, с над 2000 W мощност и със сигурност не е добре да ги ползваме у дома, защото са прекалено силни. Докато фризьорите знаят какви стилизиращи продукти да сложат, за да предпазят косата ни, както и на какво разстояние да държат уреда от скалпа, то повечето от нас не са запознати с тези подробности.

Когато искате да имате идеална прическа, отидете на фризьор, но не си купувайте професионален сешоар. У дома е най-добре да се ползва среден клас, с мощност около 1000 W. За жените с къси и сухи коси или тънки и бързо съхнещи не е необходим мощен сешоар, а в диапазон до 800-1000 W. За тези с дълги, гъсти и дебели коси е нужен по-мощен - от 800 до 1300-1500 W.

Не забравяйте, че по-мощните сешоари могат да пресушат косата и кожата на главата, което да доведе до накъсване и поява на пърхот. Със слаб сешоар пак може да увредим косата, с желанието си да я изсушим по-бързо.

Да е с няколко скорости, с топъл и студен въздух
Добре е да изберем сешоар с няколко скорости на подаване на въздух и няколко нива на температура. Повечето модели днес произвеждат студен и горещ въздух, с използването на които прическата остава по-дълго в желаната форма. Горещият въздух прави косата еластична, лесна за манипулация и оформяне, а студеният фиксира прическата. Има и модели, които са с вграден йонизатор. Йоните с отрицателен заряд неутрализират положителния на косата. Така се отнема статичното електричество и косата става мека и лесно оформяща се.


Необходими приставки

Сешоарът без приставка се използва за изсушаване на косата до полусухо състояние. След това се слага накрайник - цилиндър със стеснен край, който насочва струята за изсушаване на косата на отделни кичури с помощта на четка. Така тя може да стане идеално права или във форма, която четката позволява - с извити краища или на вълни. Когато сешоарът има приставка, се държи на минимум 5 см от четката и косата. След като прическата е готова, се обработва със студена струя, за да се фиксира във вида, в който искаме.

Ако косата е къдрава, се измива с подходящите продукти за този тип коса и при желание да остане къдрава, първо се подсушава без приставка до леко влажна. След това се нанася стилизиращ продукт по желание - пяна или кърл спрей, който ще помогне на къдриците да останат подредени, а не въздушни и разпилени. И след това се слага приставката дифузер и се получава страхотна секси прическа.
Той има много отверстия, през които въздухът минава на малки струи и не уврежда тънката или третирана коса.

Тя се разделя на кичури, те се намачкват, поставят се в дифузера, който със свободни движения и леко завъртане вляво или вдясно, изсушава косата. Струята въздух на дифузера не разпилява къдриците. Ако косата ви е права, пак може да се начупи леко, като преди обработка с дифузер по нея се нанесе пяна, а след изсушаването - лак за фиксиране.

Стилизиращи продукти преди сушене
Може да използвате стилизиращи продукти, които предпазват косата от пресушаване при ползване на сешоар. Всички професионални фризьорски салони предлагат термопредпазващи продукти - млека, серуми, пулверизатори, чиито съставки при топлинна обработка се активизират, потъват дълбоко в косъма и по този начин го предпазват. Тези продукти съдържат различни екстракти от джинджифил, хвойна, жасмин, водна лилия. Повечето имат пулверизатор и лесно се нанасят на измита коса, преди сушене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X