Напишете дума/думи за търсене

Николай Дуров - мозъкът зад “Телеграм”

Павел Дуров заедно с брат си Николай.

Докато Павел Дуров слиза от личния си самолет на летище Бурже, пристигайки от Азербайджан, е посрещнат не от обичайния поздрав на парижките си познати, а от жандармеристи със сурови лица, които го задържат. Те имат заповед за обиск с общо 12 обвинения, че собственикът на “Телеграм” укрива сделки за тероризъм, наркотици, мошеничество, пране на пари и педофилско съдържание.

Арестът на Павел Дуров се сравнява с

разбиването на машината “Енигма”,

с която през Втората световна война немците криптират информацията си.

Павел Дуров бе задържан от френските власти на летище Бурже.
Павел Дуров бе задържан от френските власти на летище Бурже.

Оказва се обаче, че милиардерът е само лицето на платформата за защитени разговори. По-големият му брат Николай всъщност е мозъкът зад проекта, който създава цялата така добре защитена апликация. “Телеграм” стана изключително влиятелен в Русия, Украйна и бившите съветски републики, като се превърна във важен източник на информация за фронтовата ситуация във войната между двете държави. Приложението се използва интензивно както от властите в Москва, така и от тези в Киев, а някои анализатори го наричат “виртуално бойно поле”. Онлайн пространството става известно с това, че разговорите са криптирани и кореспонденцията не може да бъде следена от властите. Още през 2014 г. Павел Дуров отказа достъп до данните на потребителите и напусна Русия. Брат му обаче остана да живее там.

През 2014 г. в Русия има протести в защита на Павел Дуров.
През 2014 г. в Русия има протести в защита на Павел Дуров.

И въпреки че Павел е смятан за гений,

истинският вундеркинд е Николай

Той е роден на 21 ноември 1980 г. в Санкт Петербург в семейство на интелектуалците Албина и Валерий Дурови. Бащата и до днес е професор, специалист по латински и историята на Древения Рим. Родителите му възпитават у него любов към знанието, особено към точните науки. От тригодишна възраст Николай чете научнопопулярна литература. Веднъж, за да разведрят скучното пътуване с тролейбус, те му подаряват книгата “Популярна астрономия”. Той рано научава аритметиката, а на 7 г. вече решава квадратни уравнения.

Семейството се мести в Италия, защото на бащата е предложена работа там. Николай учи няколко години в местно училище, където бързо става известен с изключителните си умствени способности и дори участва в шоуто за деца чудо по телевизията.

След завръщането си в Русия Николай постъпва във Физико-математическия лицей, където учи, докато влезе в Санктпетербургския държавен университет. Там участва в международни и всеруски олимпиади. Има един златен и 3 сребърни медала по информатика и

3 златни медала по математика

Николай (вторият от ляво надясно) печели множество олимпиади по математика. Той е дете чудо - на 3 г. чете научни книги, на 7 смята квадратни уравнения, но заради родителите му отключва психоза и синдром на перфекциониста
Николай (вторият от ляво надясно) печели множество олимпиади по математика. Той е дете чудо - на 3 г. чете научни книги, на 7 смята квадратни уравнения, но заради родителите му отключва психоза и синдром на перфекциониста

След като завършва университета в Санкт Петербург, Николай става кандидат на физико-математическите науки, след което продължава обучението си в университет в Бон (Германия), където защитава докторска дисертация.

Павел, който е роден 4 г. по-късно, през 1984 г., също е изключително умен, но заедно с това се изявява и като бунтар. Той бързо се превръща във визионер и създава цифровото си царство. Детството си прекарва в Санкт Петербург, където изумява с интелектуалните си способности. Още на 11 години го увличат компютрите, а интернет разпалва у него страст, която ще оформи бъдещите му начинания.

В гимназията включват Павел Дуров в експериментален клас, в който се изучават по-задълбочено всички предмети - учат се и цели 4 езика, сред които и латинският. Въпреки високата летва Павел се откроява във всички дисциплини. Започват да го наричат “надарения ученик с гениален ум”. Побеждава в училищните състезания по информатика, лингвистика и дизайн и печели поредица от стипендии. Седи на първия чин заради проблеми със зрението, но изобщо не е класическият зубър. Точно тогава успява дистанционно да смени фоновата картинка на всички училищни компютри със снимка на учителя му по информатика с надпис “Трябва да умре”. Съучениците му разказват също, че няколко пъти го лишават от достъп до училищната мрежа, но той все успява да заобиколи ограниченията благодарение на опита си с компютрите.

Как точно се комбинират двата образа - на свръхуспешния ученик и на киберхулиган, можем само да предполагаме.

После завършва английска филология (с фокус върху латинския), а през 2006 г. се сдобива с диплома от Санктпетербургския държавен университет с пълно отличие, която така и не взема и до днес. Докато е студент, той основава няколко онлайн общности и проекта, демонстрирайки своя предприемачески дух и технологична мощ. След като се дипломира, Дуров продължава да изследва дигиталната сфера, полагайки основите на своите новаторски начинания.

“Когато гледах хората, които всеки ден пътуват до офисите си за рутинна работа, не си представях така да изглежда моят живот - разказва Дуров в единственото си интервю, дадено за онлайн платформа през април тази година. - Управлението на интернет проекти, организирането на университетски събития ме накара да свикна с независимостта и

с идеята, че нямам преки началници.”

Един от тези проекти е университетският онлайн форум, където бъдещият предприемач е доста активен на всякакви теми. Самият той си признава, че често е влизал с различни профили и е спорил сам със себе си, за да провокира дискусия.

Приятелите му разказват за младеж от “Харвард” (Марк Зукърбърг), който създава мрежа, където състудентите му си говорят, разменят снимки, обсъждат важни теми. Павел усеща, че нещо подобно би било много успешно в Русия, и за броени дни заедно с брат му Николай изработват първия си успешен сайт, който и до днес е в топ 20 на най-посещаваните в световен план - “В Контакте”.

Платформата за социални контакти бързо набира популярност в Русия и извън нея. Удобният за потребителя интерфейс, акцентът върху поверителността и отворената платформа привличат милиони потребители, оспорвайки господството на “Фейсбук”. 2000 човека са събрани само за седмица с обещание за награда iPad за този, който привлече най-много приятели. Първоначално проектът трябва да се казва “Студент.ру”, но му хрумва сегашното име, защото “рано или късно всички се дипломираме”.

Младежът бързо се оказва изумително богат

От този период са и два от малкото скандали, свързани с името му.

Най-любопитна е историята, в която Павел и колегите му, почувствали се на върха на славата, хвърлят от небостъргач 2000 долара, обърнати в банкноти от по 5000 рубли, направени на самолетчета, а отдолу тълпа от хора се избиват, за да ги събират. Дуров казва, че това е бил нестандартният му начин да отбележи празника на Петербург. В другия случай предприемачът уж бута с колата си полицейски патрул, но после източниците толкова си противоречат какво точно е станало, че не се знае дори дали той е бил в региона.

Впоследствие през 2014 г. продава последните 12% от акциите на “ВКонтакте”, защото влиза в противоречие с руското правителство заради “Телеграм”, който основава година по-рано, и напуска страната.

Платформата бързо набира популярност заради поверителността на потребителите и криптирането на съобщенията. Способността ѝ да улеснява големи групови чатове я прави популярен избор за активисти, журналисти и хора, търсещи безопасна комуникация, но и за престъпници и терористи. Освен това тя се използва и като

виртуално бойно поле между Русия и Украйна

Руският предприемач е изправен пред огромен натиск да цензурира съдържанието и да се съобрази с изискванията на властите. Те искат от него да предаде данните на потребителите си от Украйна, но той не го прави.

Малко преди това идеята за създаването на “Телеграм” му хрумва, когато за първи път в офисите му нахлуват спецчасти, за да искат достъп до данните на потребителите. Павел се замисля, че към момента няма начин да си говори сигурно дори със собствения си брат. И е време да се създаде такава платформа. Прави го именно Николай, който разработва криптографските основи на апликацията.

Проектът дълго време е пазен в тайна,

преди да стане готов да посрещне потребителите си. И преживява истински бум, когато се заговори повече за сигурността онлайн - “Телеграм” се превърна в най-сваляното приложение през 2021 г.

Тогава започна да се говори и повече за братята Дурови, като Николай винаги е бил в сянката на Павел и не е излизал от академичните среди. Единствените, които дават по-достоверна информация за по-големия брат, са колегите му пред “Форбс”. Те разкриват, че Николай наистина има гениален ум, но заедно с това и психични отклонения. Описват го като представител на “типичните маниаци”, не особено словоохотлив и малко странен.

Според тях Николай винаги е бил авторитет в науката, но в ежедневието си е едно голямо дете. Затова до 2015 г. живее при родителите си, а когато се изнася оттам, приятели и колеги му помагат да организира живота си. Шокът за всички е, че

големият брат се определя като котка

и нарича майка си Голямата котка. Имал навика да имитира мяукане на улицата и да насърчава другите да се присъединят към това безобидно занимание. Неговият колега Розенберг разкрива странностите му и твърди, че лекари, които са преглеждали Николай, са обяснили, че той има психоза поради родителска свръхпротекция и страда от насаден синдром на перфекциониста.

Въпреки това Николай Дуров не спира да усъвършенства “Телеграм” и създава блокчейн проекта Telegram Open Network (TON).

Плановете на Павел и Николай са да развиват криптирата платформа и да я направят господстваща в целия свят.

Неочакваният арест може да обърка рязко тези планове...

В гимназията Павел хаква всички компютри и слага за фон снимка на учителя си по информатика с надпис "Трябва да умре", а по-късно прави на самолетчета $ 2000 в банкноти от по 5000 рубли и ги хвърля от небостъргач, за да отбележи забогатяването си
В гимназията Павел хаква всички компютри и слага за фон снимка на учителя си по информатика с надпис "Трябва да умре", а по-късно прави на самолетчета $ 2000 в банкноти от по 5000 рубли и ги хвърля от небостъргач, за да отбележи забогатяването си
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X