Напишете дума/думи за търсене

"Рейгън" – животът на американския президент, разказан през очите на бивш агент на КГБ

Роналд Рейгън, изигран от Денис Куейд, изнася реч за свалянето на Берлинската стена в кадър от филма.

Холивудската звезда Денис Куейд влиза в ролята на големия политик

“Рейгън” е дългоочакваната лента на режисьора Шон Макнамара с участието на Денис Куейд в ролята на филмовата звезда, която става 40-ият президент на Съединените щати. Филмът вече имаше премиера в Лос Анджелис. Отлаган няколко пъти заради пандемията от ковид и стачките в Холивуд, той тръгна по кината на 30 август.

Продукцията е базирана на книгата от 2006 г. “Кръстоносецът: Роналд Рейгън и падането на комунизма” от автора Пол Кенгор. Така сюжетът ще премине през най-важните моменти от живота на президента, включително неговото детство, холивудската му кариера и възхода му в политиката.

Историята ще бъде разказана от бивш агент на КГБ - Виктор Петрович (изигран от Джон Войт), който започва да се занимава с Рейгън, когато той все още е под холивудските прожектори. Петрович не е историческа фигура, но персонажът е основан на редица агенти на КГБ, за които се знае, че са

имали задачата да следят кариерата и развитието

на Рейгън от актьорските му години.

Кастът включва Пенелъпи Ан Милър в ролята на Нанси Рейгън - съпругата на Рейгън и първа дама на Съединените щати по време на неговото президентство, Лесли-Ан Даун като Маргарет Тачър - министър-председател на Великобритания от 1979 до 1990-а, и Александър Крупа в ролята на Михаил Горбачов - първия и последен президент на СССР, известен като “бащата на перестройката”. Горбачов ръководи страната като генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз от 1985 до 1991-а.

Филмът не е първата продукция за живота на Роналд Рейгън. Биографичната драма The Reagans (2003), режисирана от Робърт Алан Акърман, покрива периода от 1949 до 1989 година. В нея Джеймс Бролин (“Трафик”; “Ужас в Амитивил”) е в ролята на президента, а Джуди Дейвис (“Съпрузи и съпруги”; “Заложници”) влиза в образа на Нанси Рейгън. През 2011 година излиза документалният филм “Рейгън”, а през 2020-а е излъчен документалният мини сериал The Reagans, режисиран от Мат Тирнауер и посрещнат положително от критиците.

Роналд Рейгън е 40-ият президент на САЩ.
Роналд Рейгън е 40-ият президент на САЩ.

Денис Куейд, който сега влиза в образа на Рейгън, вече има опит в представянето на американски президенти. През 2010 година той играе Бил Клинтън в телевизионния филм The Special Relationship, който се фокусира върху отношенията между американския държавен глава и бившия британски премиер Тони Блеър.

Овалният кабинет, както е показан във филма.
Овалният кабинет, както е показан във филма.

Трейлърът на “Рейгън” показва различни епизоди от живота на президента, които ще бъдат част от филма - детството му, първата му работа като спасител на плаж, ролята му като президент на Гилдията на киноактьорите, губернатор на Калифорния и държавен глава на САЩ. Самият Роналд Рейгън е представен в позитивна светлина. В политически аспект е показан като

заклет застъпник за демокрацията

Александър Крупа в ролята на Михаил Горбачов
Александър Крупа в ролята на Михаил Горбачов

Когато бива питан: “Какво бихте определили като проблем в наше време?”, отговаря твърдо: “Комунизмът и Съветския съюз”. В личен план е човекът, който не казва “не” пред предизвикателства и се бори за това, в което вярва.

Именно тази положителна представа за Роналд Рейгън обаче поражда доста въпроси. Колкото и да е играл голяма роля в края на студената война, което явно ще бъде основен акцент във филма, президентството му се свързва и с доста негативи, които вероятно ще останат непоказани. Критиците допускат, че лентата няма да се занимава с неща като увеличението на държавния дълг и големите годишни бюджетни дефицити, които настъпват по време на управлението му.

Денис Куейд и Пенелъпи Ан Милър като Роналд и Нанси Рейгън
Денис Куейд и Пенелъпи Ан Милър като Роналд и Нанси Рейгън

Очакванията са, че “Рейгън” ще получи негативни рецензии не толкова от филмовата критика, а заради политическите настроения в САЩ. Роналд Рейгън е част от Републиканската партия - конкурента на Демократическата, от която е сегашният президент Джо Байдън. Предвид доминацията на демократични идеологии в киното филм за републиканец едва ли ще бъде посрещнат радушно, особено по време на предизборни кампании.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X